Slik blir uteplassen klar for sommeren

Slik blir uteplassen klar for sommeren

Sommermånedene er her, og det er på tide å få stell på hage og uteplass. Hos oss finner du alt du trenger for å få jobben gjort.

Om du ikke har kommet skikkelig i gang med hagen enda, er det nå på tide å gi hagen litt ekstra kjærlighet. I denne saken gir vi deg inspirasjon og en oversikt over smarte produkter som gjør jobben både enkel og morsom, uten å tømme lommeboka. Hos oss finner du nemlig alt du trenger til en rimelig penge.

Dersom du ikke har hage, men en mindre uteplass, sjekk ut avsnittet om planting i potter nederst i saken.

96914

– Mye for pengene

Visste du at det er i begynnelsen av sesongen at gressplenen vokser mest? Da bør den klippes en til to ganger i uken for å holdes ved like.

Heldigvis har vi et bredt utvalg gressklippere, enten du har stor eller liten hage. Og det beste av alt: Det trenger ikke koste skjorta.

– Med den selvgående motordrevne gressklipperen DLM 1826 får du svært mye for pengene. Om du heller ønsker en batteridrevet gressklipper, er CLM 36 et godt alternativ. Dette er en stillegående gressklipper med plass til en eller to batteripakker, forteller varehussjef hos Biltema Hadeland, Helene Bjerke.

I vårt sortiment finner du gressklippere både med og uten oppsamlere – i tillegg til robotgressklippere.

– Husk å klippe gresset regelmesseig og vanne i de tørre periodene, slik at gresset holder seg grønt og friskt, tipser Bjerke.

Våren er også en god tid for å gjødsle plenen. Hvis plenen er full av mose, kan det være lurt å rake den grundig med en jernrive eller bruke en vertikalskjærer.

– Vertikalskjæreren er et genialt produkt. Da fjerner du mye av mosen, samtidig som du lufter plenen og gir nyplantet gress bedre forutsetninger til å trives, sier Bjerke.

Slik velger du rett gressklipper

Før du kjøper gressklipper, kan det være lurt å stille seg selv følgende spørsmål:

1.Hvor stor flate skal du klippe og hvor krevende tomt har du? For de med liten plen kan en elektrisk eller batteridrevet klipper være praktisk. For de med stor tomt kan en kraftig bensinklipper være bedre egnet. Da slipper du ledning eller å måtte lade batterier. Bensindrevne gressklippere er også tilgjengelig med drev som gir gressklipperen fremdrift, noe som er smart hvis plenen din er større eller mer kupert. 

2. Hvor mye jobb vil du legge ned i klippingen? En robotgressklipper vedlikeholder plenen for deg, mens du med en mer tradisjonell klipper må regne med litt mer arbeid.

3. Hvilket prisnivå vil du legge deg på? De billigste gressklipperne har vanligvis mindre klippebredde og mangler automatisk drift. I midtsjiktet er den bensindrevne gressklipperen med selvgående drift det beste alternativet. Den gir en klippebredde som er litt større enn de billigste gressklipperne. I den dyrere kategorien finner du både bensin- og batteridrevne gressklippere. De dyreste bensindrevne gressklipperne har bred klippebredde med kraftige motorer og drivkraft. Batterigressklippere er relativt dyre, men veldig praktiske. Robotgressklippere havner i den høyeste prisklassen og passer for enkle tomter og for dem som vil gjøre minst mulig med plenen sin, men ønsker en jevnt velstelt plen.

Vil du ha det mest miljøvennlige alternativet, bør du satse på en gressklipper med el- eller batteridrift.

Mer enn en gresstrimmer

For fjerning av gress, kratt og mindre busker, samt trimming av kanter, er denne ryddesagen det ultimate kjøpet.

– Dette er et rimelig alternativ sammenlignet med mange andre varianter. Og ryddesagen fungerer ikke bare som en vanlig gresstrimmer. Når du setter på krattbladet, fjerner den også enkelt kratt og busker som har fått vokse til, sier varehussjefen.

Det følger også med en bæresele slik at du får avlastet vekten av selve sagen.

Glem heller ikke at vi har et stort utvalg av praktiske arbeidsklær og sko til arbeidet.

96934

Lag din egen kompost

Når du har klippet gress og trimmet hekker og trær, må avfallet ryddes opp. En kompostbinge er en fin måte å få gjenbrukt hageavfallet på. Vi har både varmkompost og kaldkompost i sitt sortiment. Sjekk også ut vår rimelige, åpne beholder, som har blitt mange hundeiers favoritt, da en populær biltema-hack er å lage en inngjerding til din firbente venn av denne.

– Man kan kompostere alt fra ugress og kvister, til matavfall, bark og aviser. Om du planlegger å kompostere matavfall, bør du ha en tett varmkompost, tipser varehussjef Bjerke.

– En tett kompostbeholder er også lurt hvis du vil holde borte skadedyr. Minuset her er at det kan være vanskelig å røre i en tett kompostbeholder. Da kan du alternativt stikke ned en pinne og lage dype hull i avfallet for å tilsette viktig oksygen.

Gode komposttips

 
  • Start med å legge et lag med luftig materiale i bunnen av komposten, for eksempel grener eller kvister fra hekktrimmingen. Fyll deretter komposten med avfall fra hagen eller kjøkkenet. Et tips er å blande avfallet, slik at det ikke blir jevne lag av et bestemt materiale.
  • Dryss på noen liter hagejord eller gammel kompost av og til, så får du fart på nedbrytningen.
  • Tiden det tar før komposten er klar, avhenger av været og hvilken type avfall du har kastet. Fra tid til annen må du kontrollere at innholdet i komposten er tilstrekkelig fuktig. Du kan også røre i komposten av og til, dette tilfører oksygen og setter fart på komposteringsprosessen.
  • Komposten skal helst ikke stå i direkte sollys og vind. For sterkt sollys fører til at komposten tørker ut. Plasser den gjerne i skyggen av et tre eller en større busk. Om røttene vokser inn i komposten, er det bare positivt. Komposten drar nemlig nytte av næringen.
  • Sørg for at komposten er enkel å komme til, både med vannslangen og slik at du kan tømme avfall i den. Jo lettere tilgjengelig komposten er, desto større er sannsynligheten for at du lykkes med prosjektet.
 

Vask terrassen ofte

Terrassen fortjener også litt kjærlighet før sommeren er her for fullt. Faktisk bør terrassen vaskes etter hver vintersesong. Vi har alt du trenger – blant annet skurebørster og terrasserens.

Et godt tips er å ta terrassevasken når det er litt regn i lufta, slik at rengjøringsmiddelet ikke tørker inn. Regnet bidrar også til å løsne skitten fra overflaten.

Om du planlegger å beise terrassen etter vask, er det ekstra viktig å vente med dette til treverket har tørket helt.

Ønsker du å bygge ny terrasse, tipser Biltemas varehussjef Helene Bjerke om terrassebord av kompositt.

– Trekompositt er et lettstelt materiale med svært god holdbarhet. Det krever ikke etterbehandling og tåler vårt nordiske klima uten å sprekke opp, sier Bjerke.

Terrassebordene er enkle å legge og gir en fin overflate uten fliser, sprekker og skruer. Her kan både store og små trygt gå barbeint uten å risikere flis i bare føtter.

– Biltema har både startklips og monteringsklips. Og en dekklist i kompositt gir en fin avslutning rundt terrassebordene, tipser varehussjefen. 

Sjekk også ut den kinesiske treoljen – en rimelig og enkel måte å friske opp gamle utemøbler i tre på.

96921

La det blomstre

Plenen er stelt, hekken er klipt og terrassen er vasket. Da gjenstår det bare litt blomster for å sette prikken over i-en. Vi har selvfølgelig alt du trenger for å lykkes med plantingen.

– Til både dyrking og planting har vi et svært godt utvalg, sier varehussjef Bjerke.

Hun lister opp alt fra buskstøtter, hekkesakser og ugressfjernere, til raker, river, hagehansker og utstyr til vanning.

– Vi har også kompakte pakker med plantejord for potteplanter som er enkle å få med seg når du handler. Når du kommer hjem, tilsetter du vann og knar jorden – og vipps, så har du 10 liter jord som gir optimale vekstforhold, forteller Bjerke.

Husk også plantenæring til potteplantene. Dette er spesielt viktig om våren og forsommeren.

Varehussjefen har også et par andre gode tips på lager:

– Har du klatreplanter eller tomatplanter som vokser godt i høyden, støtter du de enkelt opp med en planteklemme. Og med denne smarte kobbertapen hindrer du effektivt mordersnegler fra å klatre opp i pottene dine. Snurr tapen rundt pallen, potten eller blomsterkassen. Tapen gir et svakt elektrisk støt mellom kobberet og sneglens slim, og sneglen snur umiddelbart.

Og du? Ikke glem lecakuler til hagearbeidet. De kan brukes til både planting, drenering og fylling av potter.

 

Relaterte artikler

Slik velger du riktig gressklipper

Slik velger du riktig gressklipper

Å velge riktig gressklipper er ikke lett, men med riktig gressklipper for hagen din får du mer for pengene. Vi hjelper deg!

Bli flink til å vanne hagen

Bli flink til å vanne hagen

Vi gir deg seks gode tips til hagevanning. Les mer!

Slik monterer du ditt terrassegulv av kompositt

Slik monterer du ditt terrassegulv av kompositt

Det er viktig å planlegge monteringen og se til at man har alt utstyr på plass innen man gyver løs på jobben. Vi hjelper deg.