Slik lager du en vill hage

Slik lager du en vill hage

Vakre blomster, uberørte områder og mer biologisk mangfold. Det er det insektene trenger. Mange tusen insekter og småkryp er truet fordi de ikke har noe sted å leve i naturen. Det skyldes forurensning, bruk av gjødsel og sprøytemidler og ikke minst vår minimalistiske måte å stelle hagen på. På denne siden kan du lese mer om konseptet med vill hage, som kan bidra til biologisk mangfold der du bor.

Fordeler ved å anlegge en vill hage

En vill hage er en hage som er designet for å etterligne prosessene i naturen, og den er et fristed for forskjellige arter. Det er mange fordeler med å ha en vill hage.

For det første bidrar en vill hage til å bevare og øke det lokale biologiske mangfoldet. Biologisk mangfold er en betegnelse på variasjon i levende natur, og det bidrar til å balansere økosystemet. Ved å skape et naturlig fristed for insekter og småkryp bidrar du til at de overlever, samtidig som du opprettholder den rollen insektene har i økosystemet. Insekter er viktige fordi de bidrar med pollinering og nedbryting av biologisk materiale, samtidig som de er et ledd i næringskjeden.

En vill hage krever bare at du setter av mindre eller større deler av hagen din til ting som krever minimalt med vedlikehold. Ved å la naturen vokse fritt slipper du å klippe plen, fjerne ugress og bruke kjemikalier. Dette sparer både tid og penger, samtidig som det er skånsomt for miljøet.

Og en vill hage kan også være en kilde til glede og inspirasjon. For ville hager kan være utrolig vakre. Bare se for deg en vakker blomstereng, og forestill deg at den er i hagen din. Å observere det naturlige livet som utfolder seg i hagen, kan også være berikende og avslappende. Det kan også være en kilde til læring og undring, spesielt for barn som får muligheten til å oppleve naturen på nært hold.

Kort fortalt er en vill hage en bærekraftig og givende måte å skape et levende og mangfoldig miljø på – som er positivt for både naturen og oss selv.

100554

Slik skaper du en vill hage

Ville hager kan se ut på mange forskjellige måter. Én metode er å bare la hagen gro uten å gjøre noe med den. Da kommer gress, ugress og markblomster til å vokse og bli store oaser for småkrypene. Det vil naturligvis påvirke hvordan dere bruker hagen.

En annen metode er å anlegge ville hager på utvalgte steder i hagen og beholde andre områder til lek og annen bruk. De kan med fordel plasseres i motsatt ende av hagen enn terrassen og lekeområdene, slik at barn og voksne ikke blir så forstyrret av de mange insektene. Sett av et hjørne, et bed eller et stort område til en vill hage, avhengig av størrelsen på hagen og andre behov. Følg deretter denne enkle fremgangsmåten:

  1. Når du har bestemt deg for hvor den ville hagen skal være, kan du kjøpe . Finn gjerne en blandet pakke som inneholder mange forskjellige blomster og planter som har gode vekstvilkår i det nordiske klimaet. Bestem deg for om de skal vokse i én eller flere sesonger.   
  2. Fjern det øverste laget med gress og ville planter på det aktuelle området, og fjern deretter 10 cm av jorden. Da trekker du næringen ut av den eksisterende jorden, og etterpå legger du ut 1 cm sandjord og raker lett. Ville hager trives nemlig best i næringsfattig jord.
  3. Spre frøblandingen på bakken. Bruk en rake til å rake lett, slik at frøene ikke bare ligger oppå jorden, men også blir blandet litt ned i den.
  4. Hvis jorden er tørr, må du vanne området med en fin dusj fravannslangen, slik at den blir fuktig og blomstene kan begynne å gro. Hvis du anlegger hagen i en ekstra varm periode med tørre dager, bør du vanne området regelmessig.

Etter noen uker vil du vanligvis se de første blomstene titte frem.  Og med en god blomsterblanding vil din personlige blomstereng inneholde alle naturens farger og være en fryd for øyet.

Hva er de beste plantene og blomstene til en vill hage?

Det er viktig å velge planter som er tilpasset vekstforholdene i Norden, siden de har bedre sjanse til å overleve, samtidig som de krever mindre stell. Det nordiske klimaet kan være utfordrende med kalde vintre og vekslende værforhold, og derfor er det viktig å velge planter som tåler disse forholdene.

De riktige blomstene og plantene kan variere avhengig av klima, jordforhold og soleksponering. Blant de mest egnede plantene til en vill hage finner vi spolebusk, kristtorn, villkornell, asal og slåpetorn. Disse buskene trives godt i det nordiske klimaet, og de kan tilføre farge og struktur til hagen.

Når det gjelder stauder, finnes det også flere alternativer. Daglilje, engstorkenebb, revebjelle, hjertegullkurv, bladlilje, valurt, stortelg, såpeurt, sibiriris, storkonvall, hjelm og kjørvel er gode valg. Disse staudene er hardføre, og de kan blomstre vakkert i hagen.

Slik tar du vare på din ville hage

I høysesongen krever din ville hage som sagt kun vanning hvis det er veldig varmt og tørt. Men i lavsesongen, altså i de kalde månedene, må du ta noen grep for å holde hagen sunn og gjøre den klar for en ny sesong.

Først og fremst er det viktig å rydde i hagen. Klipp blomsterengen om høsten, og fjern visne blader og planter samt eventuelle døde grener. Det bidrar til å forhindre at ugress og sykdommer sprer seg. Du kan kompostere det organiske avfallet og bruke det som naturlig gjødsel senere.

Hvis du har kjøpt blomsterfrø som bare varer i én sesong, må du rense jorden igjen og så nye frø. Hvis du har en blanding med flerårige planter, kan du forvente at de blomstrer i 3–4 år før tistler og gress dominerer området. Deretter kan du plante dem igjen.  

Dette bør du unngå i din ville hage

I den ville hagen er det to ting som ikke hører hjemme: Gjødsel og sprøytemidler. Gjødsel vil føre til for mye næring til de sterkeste artene, noe som kan føre til svekket biologisk mangfold, siden de svakere artene blir utkonkurrert. Derfor bør du ha næringsfattig jord der de mest nøysomme artene kan trives. Det er ikke bare kunstgjødsel du bør unngå – du bør også unngå naturlig hjemmelaget kompost, siden det kan skape ubalanse i næringsstoffene. Bruk heller komposten i kjøkkenhagen, og la plantene klare seg selv, slik de ville gjort i naturen.

100555

Sprøytemidler er heller ikke velkomne i den ville hagen, siden de ødelegger den naturlige spredningen og veksten av forskjellige planter. Sprøytemidler kan også føre til stor skade på mikrolivet som finnes i jorden og i hagen, og de kan sive ned til grunnvannet. Du må også unngå hjemmelagde ugress- og skadedyrmidler, siden de heller ikke finnes naturlig i naturen.

Generelt sett må du være forsiktig med unødvendige ressurser i den ville hagen. Hvis du starter fra bunnen av, kan det hende du må tilføre materialer som stein, sand og planter, men tenk gjennom hvor disse materialene kommer fra. Det er bedre å bruke naturstein i stedet for hugget og bearbeidet granitt, og å velge planter som ikke krever mose for å vokse.
 

Andre elementer for å trekke dyr til hagen

I en verden der naturen og det biologiske mangfoldet er under konstant press, er det viktig å skape leveområder for insekter og andre små skapninger. Hvis du vil gjøre mer enn bare å anlegge en vill hage, kan du heldigvis ta i bruk flere metoder, for eksempel å sikre

  • bie- og insekthoteller
  • vann- og jordområder
  • busker og trær
  • massevis med stein

Et av de mest effektive hjelpemidlene for å få flere insekter og småkryp i hagen er å sette opp bie- og insekthoteller. Disse små, kunstige strukturene blir som oaser for ville bier, marihøner, sommerfugler, biller, edderkopper og mye mer. Der finner de beskyttelse og mat, og de får et sted hvor de kan formere seg. Et bie- eller insekthotell består av forskjellige elementer som er avgjørende for at det skal bli en suksess. Du kan enkelt finne alle materialene du trenger og lage dine egne insekthoteller hjemme. 

Vann er en viktig komponent, siden det tiltrekker seg ulike insekter og gir dem muligheten til å drikke og formere seg. Derfor bør du plassere et lite vannbad eller en vannbeholder i nærheten av insekthotellet og etterfylle vann regelmessig i de periodene det ikke regner.
 
Jorden i hagen er også veldig viktig. Sørg for at jorden har små hull eller sprekker der insekter kan grave seg ned for å finne beskyttelse og legge egg. Ved å tilføre kompost eller blader til jorden kan du skape et ideelt miljø for insektene.
 
Busker og trær spiller en viktig rolle i insekthotellets økosystem. De fungerer som ly for insektene, og de tiltrekker seg forskjellige arter med blomstene eller fruktene sine. Ved å plante blomstrende busker og trær i nærheten av insekthotellet kan du sikre at de små skapningene alltid har tilgang på mat.

Det er også veldig viktig med steiner for det biologiske mangfoldet. Steinene er også gjemmesteder, og de gir insektene et trygt sted der de kan skjule seg fra rovdyr. De kan også tiltrekke enkelte insekter som foretrekker å bygge reir eller legge egg under steinene.

Forny hagen din med produkter fra Biltema

Hos Biltema finner du mange produkter til hagen, slik at du kan skape mer liv og hygge. Hvis du vil ha mer fugleliv i hagen, er Biltema også det riktige stedet å begynne. Vi har et stort utvalg av fuglehus og foringsautomater for fugler, som kan tiltrekke forskjellige arter og gi dem en trygg base og matkilde.

100556

Fuglehus er ikke bare dekorative tilskudd til hagen – de gir også fuglene et beskyttet sted der de kan bygge rede og fostre opp ungene sine. Biltemas fuglehus er av god kvalitet, og de er designet for å tåle vær og vind, samtidig som de gir fuglene en behagelig opplevelse.

Hvis du vil innrede hagen med hyggelige elementer for sosialt samvær, har vi også et stort utvalg av hagebelysning og hagemøbler. Med riktig belysning kan du skape en behagelig atmosfære i hagen som innbyr til avslapning og sosialt samvær. Og hagemøblene fra Biltema er både elegante og komfortable, slik at du virkelig kan nyte hagen.

Relaterte artikler

Slik lager du en vill hage

Slik lager du en vill hage

Her kan du lese mer om "vil hage"-konseptet!

Slik kvitter du deg med maur i huset

Slik kvitter du deg med maur i huset

Vi har samlet våre beste tips til hvordan du bekjemper og forebygger maur i huset.

Guide: Få flere insekter i hagen med insektshoteller og planter

Guide: Få flere insekter i hagen med insektshoteller og planter

Vi har satt sammen en utførlig guide til hvordan du kan tiltrekke fler bier og nytteinsekter til hagen din.