Elsykkel - alt du trenger å vite
Ting du bør tenke på når du skal kjøpe elsykkel
Hvordan skal du bruke elsykkelen? Lange eller korte turer? Hvis du skal sykle langt, trenger du et sterkere batteri (høyere amperetall) som varer lenger.
Få mest mulig ut av elsykkelbatteriet ditt
Biltema bruker Lithiumbatterier med celler fra kjente varemerkern som tex LG, Samsung och Panasonic.
Når Biltema kjøper inn batterier til elsykler, er det ekstremt viktig for oss samt leverandøren vi samarbeider med at lover og regler blir fulgt. For å oppnå dette jobber Biltema alltid etter en Code of Conduct (COC) sammen med våre handelsavtaler. I tillegg har vi et team og en avdeling som kontinuerlig jobber med disse spørsmålene og gjennomfører hyppige kontroller og fabrikkbesøk.
Generelt
- Les bruksanvisningen nøye for å finne ut av hva som gjelder for ditt batteri. Det kan være store forskjeller mellom de ulike modellene. Kontakt ditt nærmeste varehus dersom du har spørsmål.
- Rekkevidden er estimert og basert på optimale forhold. Vind, temperatur, hastighet, hvor mye hjelp som tas fra motoren, veiforholdene og luftrykket på dekkene påvirker naturligvis rekkevidden. Det finnes ingen standardisert målemetode så det er er vanskelig å sammenligne forskjellige sykler mot hverandre.
- Batteriet skal alltid lades og oppbevares innendørs i normal romtemperatur.
- Batteriet skal alltid lades opp en lenger periode første gangen (som regel 12-14 timer), sjekk manualen for informasjon om hva som gjeder for ditt batteri.
- Bruk aldri et batteri som ikke er ladet.
- Hvis du har problemer med elsykkelen eller batteriet ditt i løpet av garantiperioden, kan du kontakte ditt nærmeste Biltema-varehus snarest mulig. Dette er for at Biltema best mulig kan hjelpe deg med den feilen. Du må aldri åpne batteriet, og la aldri en tredjepart reparere batteriet, da dette kan utgjøre en fare for deg. Garantien på elsykler og batteriet utløper hvis batteriet er åpnet.
- Åpne aldri et Lithiumbatteri, da dette kan medføre livsfare.
Forleng levetiden
- Bruk alltid orginalladeren. Ladere fås som en reservedel i våre varehus.
- Batteriet har ikke full kapasitet før etter opptil 20 ladesykluser. (Kan variere mellom ulike modeller).
- Prøv å holde batterikapasiteten mellom 20-60%. Det vil si at du aldri bør lade ut batteriet helt, samt aldri lade batteriet helt fullt. Det øker levetiden på batteriet.
- Det er bedre å lade batteriet i noen timer hver dag, enn å lade det helt fullt en gang i uken.
- Lad aldri et varmt batteri, f.eks. rett etter at du har brukt sykkelen, og batteriet er varmt så bør du vente i ca 30 min til det er avkjølt.
- Bruk ikke batteriet rett etter lading, vent i ca 30 minutter slik at batteriet har tid til å kjøle seg ned.
- Ved langtidslagring, for eksempel om vinteren (Hvis sykkelen ikke brukes), skal batteriet holdes mellom 30 og 60% lading. Du skal altså aldri langtidslagre et fulladet eller tomt batteri, og du skal aldri la batteriet stå på konstant lading over lenger tid. Imidlertidig bør du lade batteriet regelmessig, men bare i korte perioder på rundt en time. Noen batterier kan settes i hvilemodus manuelt for lansiktig lagring, men se likevel på batterikapasiteten med jevne mellom slik at det ikke lades ut og lad det en kortere periode for å havne mellom 30 og 60% kapasitet. Hvis du har et batteri med hvilkemodus, kan dette med fordel aktiveres manuelt. Batteriet tar aldri skade fra dvalen, tvert imot, det er bra, så bruk det.
- Koble alltid batteriladeren til batteriet først og deretter i stikkontakten.
- Lad aldri et fuktig eller vått batteri, vent til det tørker opp til romtemperatur.
Innebygget intelligens
Et elsykkelbatteri er ikke bare et batteri, det finnes en beskyttelseskrets i batteriladeren som kontinuerlig overvåker battericellene. Denne overvåkningen gjør blant annet at dersom en feil på en individuell celle oppdages, vil denne beskyttelseskretsen slå av batteriet slik at det ikke lenger kan brukes eller lades. Det er også andre målinger som blir gjort av beskyttelseskretsen, som bidrar til å øke sikkerheten.
Størrelsesveiledninger kan være et godt utgangspunkt når du skal velge størrelse på sykkelen. Men dette er ikke skrevet i stein, bare en generell anbefaling. Det viktigste er at du sitter behagelig, og at det føles bra når du sykler. Den beste måten å gjøre det på, er å prøve sykkelen. Ta gjerne turen innom et av varehusene våre for å prøve elsyklene våre!
Hvis du har mange bratte motbakker på turen, er elsykkel med midtmontert motor å anbefale, fordi de er sterkere.
Hvis du sykler mye på ujevn, hullete eller grusete vei, kan en elsykkel med dempet gaffel være praktisk for å øke komforten. Vi har flere modeller med demping i gaffelen.
Ved kortere strekninger på vanlig vei klarer du deg med en elsykkel med 3 gir. Hvis du skal sykle lenger, eller på veier med variert terreng, anbefales 7–8 gir. Finn ut hvor ofte du kommer til å bruke elsykkelen.
Det finnes forskjellige typer elsykler. Vil du ha en klassisk elsykkel med bagasjebærer, fotbremse og kurv? Eller en moderne og litt sporty elsykkel for aktiv og variert sykling? Vi har elektriske mountainbikes for terreng og trening, og sammenleggbare elsykler som er lette å ta med seg på campingferien eller bare fordi du vil at den skal ta mindre plass i garasjen.
Hvor langt du kommer på én lading påvirkes av flere faktorer. Ytre omstendigheter, som temperatur, vind og underlag, påvirker hvor mye kraft som brukes. Andre faktorer er kroppsvekten din, dekktrykk og hvor mye du tråkker, samt hvor mye hjelpekraft du bruker. De fleste elsykler har ulike assistansenivåer som bestemmer hvor mye hjelp du får fra elmotoren. Tenk etter hvordan veien din ser ut, og hvor kraftig batteri det kan hende du trenger. Husk at lufttrykket i dekkene må kontrolleres oftere når det er kaldt. Kald luft tar mindre plass enn varm, slik at de fleste sykler med for lavt dekktrykk om vinteren.
Vanlige spørsmål om elsykler
1. Må jeg tråkke på elsykkelen?
Ja. Du må tråkke for at elmotoren skal gi deg ekstra kraft. Du kan enkelt velge hvor mye assistanse du vil ha fra motoren, slik at du enkelt kan forflytte deg.
2. Hvor fort kan jeg sykle på en elsykkel?
Hvor raskt kan du tråkke? Akkurat som med en vanlig sykkel er det du selv som bestemmer hastigheten. Selve motoren slutter å hjelpe til når du har kommet opp i 25 km/t, men du kan fortsatt tråkke for å oppnå høyere hastighet.
3. Kan jeg bruke elsykkelen som en vanlig sykkel?
Ja, du velger selv om du vil ha hjelp fra elmotoren. Husk at elmotoren og batteriet fører til at sykkelen veier noen kilo ekstra.
4. Hvordan vasker jeg elsykkelen min?
Du må aldri bruke høytrykksspyler. Det kan komme vann inn i elektroniske komponenter, slik at de blir ødelagt. Lunkent vann, litt bilsjampo og en vaskesvamp er bra. Skyll deretter forsiktig med en vannkanne eller myk stråle fra en hageslange. Elektroniske deler kan tørkes med en fuktet klut ved behov. La tørke godt innendørs.
5. Hvor lang rekkevidde har batteriet på en elsykkel?
Det avhenger av ganske mange ting. Blant annet vekten din, dekktrykk, temperatur, vind, terreng, hvor mye assistanse du bruker, og så videre. Men i snitt rekker et vanlig batteri til 30–70 km.
6. Hvor lang tid tar det å lade batteriet?
Avhengig av hvilken type batteri du har kan det ta mellom 2,5 og 8 timer.
7. Kan jeg fjerne batteriet fra elsykkelen og lade det innendørs?
Ja, batteriet skal alltid lades og holdes under oppsikt innendørs.
8. Hva koster en elsykkel i drift?
Strømmen som brukes til å lade batteriet én gang, koster rundt en krone. Hvis du kjører 4 mil på en lading, blir altså kostnaden per mil 25 øre. Sammenlign det med drivstoffkostnadene for bil eller månedskort for offentlig transport.
9. Påvirkes elsykkelen av kulde?
Ja, det gjør den. Oppbevar gjerne batteriet innendørs hvis det er kaldere enn +10 °C. Batteriet mister kapasitet ved lavere temperaturer, ca. 20 prosent når det er null grader og opptil 40 prosent når det er –15 °C. Også lufttrykket i dekkene blir lavere, fordi kald luft tar mindre plass enn varm. Riktig lufttrykk finner du på siden av dekket. For lavt trykk fører til at batteriet varer kortere, og du kan ødelegge felgene dine.
10. Hva bør jeg tenke på for å sikre at elsykkelen min varer så lenge som mulig? Oppbevar sykkelen tørt og varmt når den ikke er i bruk. Kontroller lufttrykket ofte. Start alltid i laveste gir og på laveste assistansenivå, og arbeid deg oppover. Da unngår du unødvendig slitasje. Følg anvisningene i bruksanvisningen for lading av batteriet. Kontakt alltid godkjent reparatør når det oppstår problemer.
11. Må jeg bruke hjelm når jeg bruker elsykkelen min?
Som på vanlig sykkel er det alltid lurt å bruke hjelm. Det er ikke påbudt å bruke sykkelhjelm i Norge, men vi anbefaler at alle syklister gjør det likevel. Hvis du sykler på en såkalt speedbike (som er en moped), er det krav til hjelm.
12. Klassifiseres elsykkel som moped?
Nei, elsykkelen er en vanlig sykkel. Elmotoren aktiveres først når du tråkker, slik at kranken roterer. Motoren gir heller ikke ekstra kraft ved hastigheter over 25 km/t. Du sykler på vanlige sykkelstier og parkerer som vanlig. Men Speedbike er en moped og krever registrering og forsikring.