Dette må du tenke på når du skal velge snøfreser
Snøfresere med ett og to trinn
De fleste snøfresere er bygget opp rundt samme prinsipp, nemlig at de har en skovel som roterer rundt for å samle opp snø og kaste den bort. Noen snøfresere er imidlertid såkalte ett trinns-maskiner, mens andre er to-trinns:
- Ett-trinns snøfresere samler opp og kaster bort snøen i én og samme operasjon. Snøen bearbeides med andre ord ikke før den kastes ut.
- To-trinns snøfresere er utstyrt med vifte bak skovlene som sørger for at snøen pakkes sammen før den føres opp og ut av utkasteren.
Den ekstra bearbeidingen på en to-trinns snøfreser gjør at de kaster snøen lenger enn ett-trinns maskiner. Der ett-trinns snøfresere typisk kaster snøen 6 – 8 meter vil en to-trinns gjerne kaste den 10 – 15 meter.
Prisnivå reflekterer kapasitet
Ett-trinns snøfresere finner du stort sett i de rimeligere modellene, mens de mer kostbare er to-trinns. I tillegg har to-trinns snøfresere som regel:
- Kraftigere motor
- Større arbeidsbredde
- Større arbeidshøyde
- Mer ekstrautstyr som lys, elektrisk start, oppvarmede håndtak og kantskjær
Kraftigere motor og større arbeidsbredde-/høyde gjør at freseren håndterer mer snø og at du dermed får jobben raskere gjort. En typisk ett-trinns maskin har en arbeidsbredde på 40 – 50 cm. og kan håndtere 20 – 30 cm. dyp snø, mens en typisk to-trinnsmaskin har en arbeidsbredde på 50 – 70 cm. og kan håndtere rundt 50 cm. dyp snø.
De fleste snøfresere er utstyrt med hjul fremfor belter. Med hjul får du enkel og presis manøvrering samtidig som fremdriften er god på de fleste underlag. Er snøen tung og våt kan det imidlertid gå litt trått. Er underlaget isete, kan det være kjekt å vite at du kan montere kjettinger på hjulene for å få bedre feste.
Hvilken bør du velge?
Selv om to-trinns snøfresere er kraftigere enn ett-trinns, er det ikke selvsagt ikke slik at alle må ha en to-trinns snøfreser. Skal du først og fremst bruke den til å rydde snø på mindre områder som innkjørsler og på fortauet utenfor huset, kan en ett-trinnsmaskin være et godt valg.
Det finnes faktisk også motoriserte snøskuffer – rett og slett en minisnøfreser med arbeidsbredde på 30 cm. som går på batteri. Det er en rimelig og praktisk løsning for snømåking foran inngangspartier og smale passasjer, for eksempel mellom garasjen og huset.
Har du større arealer som skal måkes, eksempelvis en stor gårds- eller parkeringsplass, bør du vurdere en kraftigere to-trinnsmaskin for å gjøre måkingen effektivt. Tenk bare på følgende: med en 30 meter bred plass å måke vil du måtte ta 65 pass med en snøfreser som har 46 cm. arbeidsbredde, mens du slipper unna med drøyt 40 pass dersom du har en med 70 cm. arbeidsbredde.
Hva slags snø du måker har også noe å si. Er det i hovedsak snakk om tørr og lett snø kan en mindre ett-trinns snøfreser være godt egnet. Bor du derimot i et område der det ofte faller tung og våt snø, kan det være fornuftig å investere i en kraftigere maskin.
Hold snøfreseren i god stand
For å holde snøfreseren i god stand, må du gjennomføre enkle vedlikeholdsoppgaver med jevne mellomrom. Før bruk skal du alltid kontrollere:
- Motoroljenivå.
- Beskyttelses- og sikkerhetsanordninger.
- Betjeningsinnretninger.
- Dekktrykk.
Følgende bør dessuten gjøres årlig:
- Kontroll og rengjøring, evt. bytte av tennplugg.
- Skifte av motorolje.
- Kontroll av meier og skrape.
- Smøring av brytepinner
For komplett informasjon om service og vedlikehold bør du lese bruksanvisningen for aktuell snøfreser.
Vær obs på at brytepinnene er laget for å knekke og frigjøre skovlene dersom det kommer uønskede gjenstander inn i fresehuset. Det forhindrer at giret på freseren ødelegges. Du bør derfor ha brytepinner i reserve dersom en eller flere skulle knekke - bruk ikke under noen omstendigheter spiker eller skruer som erstatning for originale brytepinner.