Slik gjør du uteområdet klart til sommeren

Slik gjør du uteområdet klart til sommeren

Sola varmer og det er på tide å gjøre hagen og uteområdet klart til sommeren. Vi ser på hvordan du kan gjøre det enkelt, og rimelig!

Få kontroll på hekken

Hekken må stelles regelmessig, og hvis den har mistet formen, så er det ofte bare beskjæring som hjelper. Med en elektrisk hekksaks blir det enklere å gjøre grovjobben, mens en manuell hekksaks sørger for den siste finpussen og en strøken hekk. 

Det som faller på bakken, kan samles i en løv-og gressbeholder. Deretter kan du bruke en kompostkvern til å kappe kvister og greiner under 4 cm i diameter. Resultatet kan brukes som bark under hekken eller andre planter. Eviggrønne hekker eller barhekker kan beskjæres om våren før knoppene kommer. Mange andre er best å beskjære i juli-september. 

71526

Et generelt tips er at hekken bør være bredest lengst nede, slik at planten ikke blir glissen i bunnen, men at lyset når hele planten. Ikke glem vernebriller når du jobber!

Nyklipt og fin gressplen

Det behøver ikke være så vanskelig å få en nyklipt og velstelt plen, så lenge man har utstyret på plass.

En mosefjerner/Vertikalskjærer for eksempel, er et verktøy som gjør det enklere for plenen å ta til seg vann, gjørdsel og oksygen. Fordelen med vertikalskjærer-funksjonen er at den skjærer spor i gressplenen slik at det kommer luft i gressrøttene. Derfor kalles også maskiner med to muligheter for plenlufter. Denne kan samle massevis med mose bare etter et par runder i hagen. 

Deretter kommer gjødslingen. En spredervogn og gressgjødsel er alt du trenger for å spre utover. Husk å vanne gjødselen etter gjødsling dersom det ikke regner. Spre ut ca 2,5 kg /100 m2. 

Genialt maskinprogram

En gresstrimmer er ideell for preisjonsarbeid i hjørner og kanter. Det positive er at det finnes maskiner med felles batteribakke, som gjør at du for eksepmpel kan bruke hekksaksen og gresstrimmeren med samme batteri. Batteripakke og batterilader fås separat. 

71530

Fikser du plenen på våren, så får du mindre arbeid utover sommeren. Da trenger du kun å vanne når behovet melder seg. En nyere plen har godt av å vannes ofte, og fire-frem ganger om dagen er proffinstillingen. En etablert plen, derimot tåler litt tørke og trenger ikke å vannes så ofte hvis den får nok vann per gang. Du kan enkelt bruke mindre tid på vanningen ved å bruke en dryppslange.

Når det gjelder gressklippere er utvalget stort. Vi har små robotgressklippere og gresstrimmere til større sittegressklippere, avhengig av hagen og ditt behov. 

71534

Bensindrevne gressklippere klipper både høy og våt plen, og mestrer litt bakker og tuer. Velger du en med batteri slipper du å tenke på ledningen, og de er ofte også litt mer stillegående.

Elektriske gressklippere slipper heller ikke ut avgasser og er lette å holde i stand, mens robotgressklippere klipper gresset uten din hjelp.En lekegressklipper gjør ikke så mye nytte på selve plenen, men den holder i det minste barna i aktivitet mens du jobber.

Frisk opp terrassen

Terrassen har som oftest fått gjennomgå etter en kald vinter med lave temperaturer. Da er det lurt å bruke en terrassevasker som er skånsom, men som samtidig rengjør terrassen effektivt. Terrassevasker er ofte snillere mot overflater enn høytrykkspylere. Biltemas modell kan enkelt kobles enkelt opp til høytrykkspylerne. 

71538

Terrasserens er et fint tilskudd til rengjøringen. Rensen løser opp smuss, vegetasjon og misfarging. Terrasserens er også sterkt, så da er det gjerne nødvendig å behandle i etterkant (når terrassen er ren og tørr), med terrassebeis eller treolje. Ved vanlig vask kan det brukes husvask. Husk riktig blandingsforhold.

Tid for maling

Maling hører sammen med terrassearbeid og fasadearbeid. Fasademalingen til Biltema har fått toppresultat i miljøtesten til Folksam, og var en av tre som ble vurdert som Bra valg i et utvalg av 46 av markedets vanligste utendørsmalinger.

Pro-penselen med vinklet skaft er en praktisk og populær pensel. Den passer til alle typer maling og er egnet uansett om det er fasade, gjerde eller tak som skal få et grundig strøk.

71543

Her kan du lese mer om tips til hvordan malerjobben både forberedes og gjennomføres for best mulig resultat!

For noen holder det kanskje bare med en grundig vask av fasaden akkurat i år. Med husvask får du flatene rene, også dersom du skal male etterpå, selvsagt. Bruk pensel, eller lavtrykkssprøyte på større flater. Et godt tips er å legge på vaskeløsningen nedenfra og oppover, så det ikke blir striper.

Bruk børste eller svamp til å få vekk den verste skitten, og skyll av med mye vann. Hvis du skal male er det viktig å la det tørke ordentlig først: Maling kan skje når fuktinnholdet i virket er lavere enn 18 %, og det kan du måle med fuktmåler.

Viktig å tenke på:

  • Fuktnivået i treverket skal være under 18% og det beste er å bruke en fuktmåler for å sjekke. Mål flere steder, inkludert utsatte plasser som endeved og skyggepartier for å få et riktig resultat.

  • Det beste maleværet er overskyet med en temperatur over 5 grader. Mal helst ikke i sollys – da kan malingen tørke for fort og du risikerer skjolder.

  • Ikke mal i regnvær eller på dager med over 80 % luftfuktighet. Er du helt nødt til å male en dag det regner, kan du imidlertid dekke til med presenning.