Slik får du fart på grillen

Slik får du fart på grillen

Varme sommerkvelder, grønne hager og grilldufter som sakte sprer seg mellom husene. Det er sommer, og hva er vel sommeren uten deilige grillmiddager med venner og familie? Og hvordan får du de perfekte glørne på grillen? Det vet vi!

Bruker du en klassisk kullgrill til alle sommerens middager? Da vet du sannsynligvis at det finnes forskjellige teknikker og forskjellig utstyr for å få de perfekte glørne, slik at du får den perfekte kjøttbiten, det perfekte grønnsaksspydet eller den perfekte halloumien.

Men det er ikke alltid like enkelt å vite hvordan man får optimale glør. Ta det helt med ro. Her deler vi de beste tipsene våre for å få en rykende varm grill.

Kullgrillene våre

Hva er forskjellen mellom grillkull og grillbriketter?

Vurderer du om du skal bruke grillkull eller briketter i grillen? De forskjellige alternativene varierer noe, og det ene kan være bedre enn det andre, avhengig av hva du skal grille.

Grillkull

Du bør bruke grillkull hvis du skal grille på høy temperatur og med direkte varmekilde. Fordelen med grillkull er at det tennes raskt og blir varmere enn grillbriketter. Med grillkull og den direkte varmen kan du med fordel grille mat som ikke trenger like lang tilberedningstid, for eksempel hamburgere, grønnsaker og pølser.

Ulempen med grillkull er at det brenner opp raskere og kan gi ujevn varme.

Grillbriketter

I motsetning til grillkull brenner grillbriketter lenger og gir jevnere varme. Med grillbriketter får du indirekte varme, noe som er perfekt når du skal grille mat på lavere varme over lengre tid.

Ulempen med grillbriketter er at de har forholdsvis lang antenningstid, og at de ryker litt mer enn grillkull.

Kombiner grillkull og grillbriketter

Sannheten er at du faktisk ikke trenger å velge mellom grillkull og grillbriketter. Du kan nemlig helt fint blande dem. Fordelen er at du da får lengre brenntid, og du kan velge mellom indirekte og direkte grilling.

Utvalget vårt av grillkull og briketter

Hvor mye grillkull trenger jeg?

Hvor mye grillkull du bør bruke avhenger av hvor stor grillen er og hva du skal grille. Hvis maten er enkel å tilberede, for eksempel hamburgere, pølser eller tynne kjøttstykker, trenger du vanligvis bare ett lag med grillkull.

Men hvis du skal grille mat som tar lengre tid, for eksempel større kjøttstykker eller en stor kylling, kan det hende du må bruke to lag med grillkull.

88690

Slik fyller og tenner du grillen

Nå har du forhåpentligvis oversikt over hvilket brensel du bør bruke i grillen. La oss gå videre til hvordan du må gå frem rent praktisk for å få de perfekte glørne. Ta på deg grillforkleet og ta med deg grillverktøyene – nå er det på tide å grille!

  1. Fyll grillen

Fyll grillen med enten grillkull eller briketter. Hvis du griller i en kulegrill, er en god tommelfingerregel å fylle den en fjerdedel. Det er alltid bedre å fylle på litt for mye enn litt for lite. Du kan også fylle på mens du griller, men da risikerer du å få ujevn varme. Et hett tips er å legge grillkullet eller brikettene i en haug. Da blir de enklere å tenne, og når du har fått fart på glørne, kan du jevne ut haugen igjen.

  1. På tide å tenne grillen

Nå er det på tide å tenne grillen. Bruk grilltenner, tennposer, grillstarter, elektrisk tenner eller tradisjonelle fyrstikker. La grillkullet eller brikettene brenne til de blir askegrå, og lukk deretter lokket på grillen. Men husk å la spjeldene være åpne!

Når grillen har oppnådd riktig temperatur, kan du endelig legge maten på grillen.

Grilltilbehøret vårt

Bruk grillkullet flere ganger

Visste du at du kan gjenbruke grillkull som ikke har brent opp? La kullet avkjøles, og legg det deretter i en plastpose. Rist på posen til asken faller av kullet.

Relaterte artikler

Grillsesongen kjenner ingen grenser

Grillsesongen kjenner ingen grenser

Du kan grille hele året – selv om maten skal nytes innendørs. Les mer om helårs grilling her!

Lage mat utendørs

Lage mat utendørs

Det er praktisk og enkelt å lage mat utendørs, og hele familien kan være med og bidra.

Hagekalender - måned for måned

Hagekalender - måned for måned

En kalender for ditt hagearbeide. Vi guider deg måned for måned.