Så enkelt starter du med dyrking hjemme
Frø spirer og gror til gode grønnsaker og urter som man kan bruke selv! Dyrkning er givende og en egen form for avslapping, samtidig som man slippper å dra på butikken like ofte.
Hjemmedyrkning har blitt veldig populært i Norge. Så lenge man følger med på temperaturen, sørger for nok sol og vann så er man bare et par verktøy unna et vellykket dyrkningsprosjekt.
Forkultivering
Forkultivering er viktig for oss som bor i Norge, siden f.eks. urter, tomater og paprika trenger mer tid for å bli klare før høsten og frosten kommer. Forkultivering betyr å så planter innendørs.
I April blir temperaturen varmere og mange urter, grønnsaker og blomster tåler først uteklimaet i Norge fra midten av mai. Dette er en fin tid å starte med de første dyrkningsprosjektene. Her står man selv fritt til å velge mellom spennende varianter som basilikum, oregano, gressløk, koriander, mynte, timian, estragon, ramsløk, persille og mange flere.
Anvisningen står på pakken, med beskrivelser om beste såtidspunkt og selve blomstringstiden. Fiberpotter og dyrkningsbriketter gjør jobben lettere, og er samtidig enkelt å bruke.
De første stegene
Det første steget innebærer å fylle pottene helt opp med jord, og deretter trykke lett. Bruk en sprayflaske til å vanne jorden slik at den blir fin og fuktig og hell av vannet dersom det blir overflødig.
Det også fint å lage små hull sånn at du får bedre oversikt over hvor frøet skal plasseres. Selve dybden på hullet avhenger av størrelsen på frøet, men en god tommelfingerregel er at hullet skal være tre ganger så stort som frøet. På den måten blir små frø dekket med et tynt lag med jord, mens større frø får opptil 1-1,5cm.
De små frøene kan fint ligge fire-fem sammen i en potte, mens de større frøene trenger mer rom. Her holder det med ca to til tre frø per potte. Deretter er det frem med sprayflasken og gi frøene en lett dusj. Plastlokket legges over, eller eventuelt et minidrivhus eller plantebord.
Sollys er en viktig del av prosessen, og platenene bør settes på et lyst sted, men ikke i direkte sollys. Temperaturen bør helst ligge på mellom 20-24˚C.
Merk pottene med navnet på plantene og datoen du sådde, slik at du har oversikt over hvilken plante det er, og gjør det lettere å holde styr på fremgangen. Et godt tips er å bruke planteetikketer og en dekkpenn til å skrive med.
Huskeliste:
- Fyll såjord i en potte.
- Vann jorden før såing.
- Lag et lite hull i jorden cirka 3 ganger så dypt som størrelsen på frøet.
- Så frøet i jorden.
- Dekk frøene og hullet med jord.
- Dekk pottene med lokk/plast.
De tre viktigste forholdene: Temperatur, lys og vann
Temperaturen og lyset bør være tilstrekkelig. Med en ideell temperatur på 20-24˚C har plantene et godt utgangspunkt for å vokse. Ulempen med for høy temperatur og lite lys er lange og slengete planter. Mens mye lys og for lav temperatur ofte gir små og puslete planter. Det samme gjelder vanning. Plantene bør være fuktige underveis, men pass på at du ikke vanner for mye. Det kan føre til at plantene råtner.
Når spirene vokser og blir større, trenger de mer lufting. Luftingen økes gradvis etterhvert som plantene vokser. 2-3 varige blader betyr at plantene er klare for ompotting.
Det er fort gjort å skitne til hendene og derfor er det lurt å investere i et par arbeidshansker til hage. Monteringshansker er et godt tips, og disse smidige, tynne og elastiske hanskene gjør det enkelt å gjøre presisjonsarbeid.
Ompotting
Fyll ny næringsrik jord i litt større potter og vann godt med en vannkanne. Lag et passe stort hull i de nye pottene, og flytt plantene/torvbrikketene over. Trykk deretter jorden forsiktig ned rundt plantene.
Plasser den neste planten ved siden av den første. De kan gjerne stå så tett at bladene nesten berører hverandre. Plantene bør fortsatt settes på et lyst sted, men ikke i direkte sollys. Temperaturen skal nå helst være rundt 17-18˚C. Hvis plantene settes for varmt og med for lite lys, vil plantene nemlig vokse for raskt og da blir de tynne og slengete.
Plantene har vokst seg fine og sterke kan de settes ut når været tillater det. Det er lurt å starte med å ha plantene ute et par timer om dagen, slik at de venner seg til temperaturen og blir herdet. Vindstille og over 15 grader er gode planteforhold.
Etter en ukes tid kan plantene plantes ute i potter eller bed. Samme ritualer kan følges med å vanne jorden godt, lage et stort nok hull og trykke forsiktig ned jorden rundt planten. Plantene er avhengige av god og næringsrik næring, så husk å gjødsle plantene etter hvert som de blir større.
Et av verktøyene som forenkler jobben er en håndkultivator, som kan brukes til å løsne jorda før planting og til å fjerne uønskede vekster i grønnsakshagen og bedet.
Husk at barna kan være med på dyrkingen med vannkanner til barn, og egne hagesett.
Lykke til med de grønne fingrene!