Når skal du beskjære steinfrukt?

Når skal du beskjære steinfrukt?

Høst fruktene av arbeidet ditt i hagen! Det er mange råd for hvordan du skal ta vare på planter og trær, og ofte kan de være motstridende. I sommermånedene juli, august og september er det mye å gjøre i hagen. Blant annet kan du beskjære steinfruktene.

Når du beskjærer trærne dine, sikrer du vakre og blomstrende trær til neste sesong. I tillegg blir et riktig beskåret tre friskere og mer motstandsdyktig mot sykdom.

Det har sine fordeler å beskjære steinfrukttrærne i JAS-perioden, altså i juli, august og september. Beskjæring i denne perioden er positivt for innkapsling av skadet vev, og steinfrukttrær har svært god evne til innkapsling.

Vanlige steinfrukter:

  • Kirsebær
  • Plommer
  • Fersken
  • Oliven
  • Nektarin
  • Mango

Enkelte av disse fruktene dyrker man kanskje innendørs eller i drivhus?

Ta vare på steinfrukttreet

Du kan med fordel gjennomføre mindre beskjæringer i JAS-perioden. Du bør ikke beskjære steinfrukttrærne for mye, da det kan føre til frostskader og at de slipper ut gummi. Gummien kan vises seg ved at det renner gummilignende væske fra trærne. Kirsebær og plommer, som kanskje er de vanligste steinfruktene i våre nordiske hager, ligner på mange måter på epletrær. Alle har både fruktskudd og langskudd samt fruktsporer. Steinfruktenes blomsterknopper finner du vanligvis i fruktsporene, som ofte er omkranset av blader.

63690

Slik beskjærer du

Du skal aldri skjære en gren rett av, men heller kappe den over en kvist, slik at det kan dannes en naturlig fortsettelse av greinen. Hvis du klipper greinen rett av, dannes det stumper i kronen, noe som ikke er bra for treet, og som kan føre til at det blir sykt. Bruk alltid en skarp og ren greinsaks.

Hvis treet er sykt, er det viktig at du steriliserer greinsaksen mellom hvert snitt. Du kan for eksempel dyppe greinsaksen i litt rødsprit mellom klippene.

  • Beskjære plommetrær
    Teknikken er avgjørende for beskjæring av plommetrær. Ikke etterlat tapper, og klipp alltid ved en grenvinkel eller like over en grein som peker utover.
  • Beskjære kirsebærtrær
    Kirsebærtrær krever ikke mye beskjæring. Vanligvis er det tilstrekkelig at du forsiktig fjerner tørre greiner og små greiner som vokser feil vei, eller som er i veien for hverandre. La kronen være luftig, slik at sollyset kan trenge gjennom. Da forebygger du også tresykdommer.
  • Beskjære ferskentrær
    Vi vil også sende med et tips til deg som har ferskentrær. Husk at det er skuddene som har vokst ut og utviklet seg fra forrige sommer, som gir frukt og blomster. Hvis du vil ha fine fersken neste sommer, er det viktig at disse ikke beskjæres eller kappes.

4 beskjæringsfeil du bør unngå

  1. Klippe for kort
    Ikke kapp greinene for nær stammen, slik at det er bare små stumper som stikker ut. Treet mister harmonien, og utveksten kan se rar og unaturlig ut.
  2. Vannskudd
    Hvis du beskjærer for mye, risikerer du å få vannskudd, som er nye skudd som vokser på de snittede flatene. Jo flere snittflater, desto flere vannskudd.
    Så lenge skuddene er små, kan du rive dem av. Men hvis de har vokst, må du klippe dem av så nær stammen som mulig.
  3. Greinkrager
    Det er viktig at du gjør snittet ditt på riktig side av greinkragen. Greinkragen er den «ballen» som sitter rundt alle greiner. Ofte ser den ut som en brett på oversiden og en ball på undersiden av greinen. Greinkrager har gode forutsetninger til å lege sår på treet, og det er rett utenfor disse du bør legge snittet ditt, slik at legingen ikke fører til buer.
  4. Kappe kronen
    Treet blir aldri det samme hvis du kapper toppen. Du får ikke en like fin stamme og krone igjen, bare nye skudd som ikke blir like gode som den opprinnelige kronen. Treet fortsetter å vokse i bredden, men ikke i høyden.

Man høster som man sår, heter det – og det er vi enige i. Beskjæringen av steinfrukttrærne dine er avgjørende for hvilken avling du får neste sesong. Gjør det nøye og riktig.

Vi har beskjæringsutstyret du trenger til hagen din

Relaterte artikler

Grønnere plen – tips for å få en fin gressplen

Grønnere plen – tips for å få en fin gressplen

Her får du noen tips på hvordan du enkelt kan få en grønn og fin plen.

Gjør hagen klar for vinteren

Gjør hagen klar for vinteren

Med enkle grep sikrer du busker, trær og andre hagevekster mot snø og minusgrader. Tiden er inne for å gjøre hagen klar for vinteren.

Lag din egen kompost

Lag din egen kompost

Det er ikke så komplisert å kompostere som det kan virke som i starten. Du trenger faktisk bare varme, oksygen og fuktighet for å forvandle avfallet til næringsrik jord.