Når planter man hekk?

Lurer du på når man skal plante hekk? Når på året bør man plante hekk, og hvordan gjør man det egentlig? Det får du svar på i denne guiden, slik at du kan komme godt i gang med hageprosjektet ditt.

Vet du når det er best å plante hekk?

Når du skal plante en ny hekk, er det viktig å ha full kontroll på timingen. Men svaret på når man planter hekk er ikke fullt så enkelt, for det avhenger nemlig av hvilken type hekk du vil plante. Skal du plante en eviggrønn hekk, eller en løvfellende hekk? Eller går du for en hekkplante i potte?

Det er viktig at du setter deg inn i anbefalingene for den hekken du har valgt å plante hjemme hos deg. På den måten sørger du for at hekken får de beste forutsetningene for å vokse.

Når bør man plante en løvfellende hekk?

Skal du plante en løvfellende hekk – for eksempel en bøkehekk som feller løvet om vinteren? Da kan du starte med hagearbeidet fra oktober til mai – altså sent på høsten eller tidlig på våren. Da hviler plantene, noe som gjør det til et optimalt tidspunkt å plante hekk på.

Plant eviggrønn hekk sent på våren eller tidlig på høsten

Når bør man plante en eviggrønn hekk? Hvis du har valgt en eviggrønn hekk, for eksempel en klassisk ligusterhekk eller kirsebærlaurbærhekk, som begge er grønne hele året, bør den plantes i mai, august eller september. Slike hekker bør nemlig helst plantes mens jorden er litt varm, og når den ikke er altfor kald.

Når planter man hekkplanter i potte?

Hvis du velger hekkplanter i potter, kan du plante hekk hele året. Hekkplanter i potte tørker nemlig ikke ut like lett, og derfor er det også mer motstandsdyktige mot vekslende værforhold. Det viktigste er at det går an å jobbe med jorden. Hvis det ikke er mulig, er det lurt å utsette arbeidet.

Værforholdene påvirker når man bør plante hekk

Det nøyaktige tidspunktet for når du skal plante hekken hjemme hos deg, avhenger av værforholdene – uavhengig av type hekk. Hvis det er veldig varmt, eller hvis jorden er frossen, er det lurt å vente litt før du planter hekk.

Den frosne jorden kan føre til at du ikke kan grave i den, og høye temperaturer kan føre til at plantenes røtter tørker ut raskt. Spørsmålet om når man bør plante hekk, avhenger derfor i stor grad av værforholdene på stedet.

Ting du må være oppmerksom på når du skal plante hekk

Har du bestemt deg for hvilken hekk du skal plante? Og har du funnet ut når det er best å plante den? Da må du gjennomføre en rekke forberedelser før du går i gang.

  1. Når du har kjøpt hekkplantene, er det lurt å plassere dem et sted i skyggen frem til du er klar til å plante dem. Skygge bidrar nemlig til å holde plantene friske, og det forhindrer også at de tørker ut.
  2. Det er viktig at du planter hekken inne to døgn etter at du har kjøpt plantene. Derfor er det viktig å ha oversikt over når det er best å plante hekk, før du investerer i hekkplanter. Plantene må nemlig plantes så raskt som mulig. Det bidrar til å gi hekken de beste forutsetningene for å gro.
  3. Før du begynner å plante hekken, er det lurt å skylle plantenes røtter med vann. Det bidrar til å fjerne eventuelle skadelige stoffer, og det sørger også for at røttene forblir fuktige. Det gir hekken en god start på livet i hagen din.
  4. Et siste tips er at du bør plante den nye hekken i regnvær eller like etter det har regnet. Da er jorden fuktig, og det bidrar til å holde plantene hydrert. Den fuktige jorden gir også røttene gode forutsetninger for å etablere seg og begynne å vokse.

Når du ska plante hekk i hagen hjemme, handler det med andre ord ikke bare om å finne ut når man skal plante hekk. Det er også viktig at du gjennomfører de riktige forberedelsene. Og med tipsene våre er du på god vei til å få en sunn og flott hekk hjemme  

Hvordan planter man hekk?

Når du har funnet ut når det er best å plante hekken, er neste skritt å sette i gang med oppgaven. Vi hjelper deg med hvilke redskaper du trenger, og vi guider deg også gjennom prosessen trinn for trinn.

96111

Dette trenger du

Når du har oversikt over når du skal plante hekken, er det på tide å sette i gang. Men du trenger litt forskjellig utstyr når du skal plante hekk, og vi gir deg en oversikt over det her. Det er lurt å finne frem alle redskapene før du setter i gang.

  •  
  • Plantejord eller mold: For å gi jorden ekstra næring når du planter hekken, kan du med fordel blande den naturlige jorden med litt ekstra plantejord eller mold. Det gir hekken de beste forutsetningene.
  • Snor: Når du skal måle opp for den nye hekken, trenger du en snor. Da sikrer du at hekken plantes rett. Bruk snoren som rettesnor – både når du graver hull til hekken, og når du plasserer hekken i hullet. Du kan også med fordel bruke snor til å binde opp hekkplantene, slik at de holder formen.
  • Gjødsel: Når du har plantet hekken, bidrar gjødsel til å gi hekken ekstra næring, slik at den får de beste forutsetningene for å vokse.
  • Spade: En spade er et uunnværlig redskap når du skal plante hekk. Den bruker du til å grave grøften som hekkplantene skal settes i.
  • Vannkanne: Hvis du har en hage, er det alltid lurt å ha en vannkanne. Det gjelder også når du har en nyplantet hekk. Den må nemlig vannes grundig.
  • Hageslange: Du kan også med fordel bytte ut vannkannen med en hageslange. Det gjør vanningsprosessen litt enklere og raskere.
  • Trillebår: Mye hagearbeid krever en trillebår, og det gjelder også når du skal plante hekk. Du kan for eksempel bruke den til å transportere hekkplantene fra bilen eller skuret og rundt i hagen til der de skal plantes. Du kan også bruke den til å transportere bort overflødig jord.
  • Bark: Når du har plantet hele hekken, kan du med fordel legge bark på jorden. Det bidrar nemlig til å beholde fuktigheten i jorden. Som en bonus holder den også ugresset unna.
  • Hagehansker: Når du jobber i hagen, er et par gode hagehansker helt uunnværlige. De beskytter mot både skader og smuss.

Når du har oversikt over hvordan man planter hekk, og når du har funnet frem all redskapen du trenger, er du godt forberedt på oppgaven. Gode forberedelser er nøkkelen.

Plante hekk trinn for trinn

Når du har funnet ut når du skal plante hekken, er det på tide å sette i gang med arbeidet. Vi guider deg gjennom prosessen trinn for trinn.

1. Mål opp

Først må du måle opp. Hvor skal hekken din plasseres? Det er lurt å bruke en snor som du fester i to pinner, slik at du kan markere linjen. På den måten sikrer du at hekken blir helt rett. Du kan også bruke snoren til å markere hvor hver enkelt plante skal være. På den måten sikrer du at plantene får den plassen de trenger.

Som tommelfingerregel er det lurt å plassere hekken 30–40 cm fra plenen. Både hekken og plenen konkurrerer nemlig litt om vann og næring.

2. Grav en grøft

Neste skritt er å grave en grøft langs snoren. Den må være dyp nok til at det er plass til hekkplantenes røtter, og den må også være bred nok til at du kan jobbe i den. Tommelfingerregelen er at grøften skal være ett til to spadestikk bred.

Tips: Legg jorden du graver opp, rett ved siden av grøften. Da blir det enklere å fylle den med jord igjen etterpå.

3. Plasser hekkplantene

Når grøften er gravd, er det på tide å plassere hekkplantene – én om gangen. Det er viktig at du sørger for at de står med passende avstand fra hverandre, slik at de alle får plass til å vokse og trives. Du bør plante hekkplantene i samme dybde som da de sto på gartneriet. Du kan vanligvis se en fargeforskjell på plantens rot.

4. Fyll opp med jord

Når hekkplantene er på plass, må du fylle opp med jord. Det er enklest å gjøre dette hvis dere er to. Da kan den ene plassere hekkplantene, og den andre fylle opp med jord. Det er viktig at jorden presses godt ned rundt røttene, og det er også viktig at plantene står rett når du fyller opp.

Tips: Du kan eventuelt blande jorden du har gravd ut, med litt plantejord for å gi hekken ekstra gode vekstforhold.

5. Bind opp hekkplantene

Når du har plassert alle plantene og fylt opp med jord igjen, kan det være lurt å binde opp hekkplantene helt nede ved røttene. Det kan nemlig bidra til å kontrollere hekkens retning.

6. Vann, vann og vann

Det siste – og kanskje viktigste – trinnet er at du må huske å vanne hekken du har plantet. Vanning er nemlig helt avgjørende for at røttene skal kunne etablere seg i jorden. Og det er ekstra viktig de første ukene etter planting.

Det er ikke vanskelig å plante en hekk, men det krever at du vet når du skal plante den. Og det krever de riktige redskapene og den riktige fremgangsmåten.  

Pass godt på hekken etter at du har plantet den

 Når du har plantet hekken, er ikke arbeidet over. I tiden etter plantingen er det nemlig viktig at du passer godt på hekken, slik at den kan vokse. Du bør:

1. Fjerne gress og ugress

Først og fremst må du sørge for å holde hver side av hekken fri for både gress og ugress. Det suger nemlig opp vannet og gjødselen fra jorden rundt, som hekken din ellers ville kunne dratt nytte av. Derfor kan det være lurt å legge et lag bark eller lignende rundt hekken, siden det både holder på fuktigheten i jorden og holder ugresset unna. En regelmessig omgang med hagearbeid kan også gjøre jobben. Se alle hageredskapene våre her.

2. Husk å vanne

Hvis du vil ha en stor og velstelt hekk, er det viktig at du vanner den på riktig måte. Du må vanne hekken ved behov i minst to vekstsesonger etter plantingen. Det betyr at du må vanne hekken når det trengs, selv om du vannet den i går – og selv om det regnet i forgårs.

3. Gjødsle hekken

For å gi hekken de beste forutsetningene for å vokse er det også viktig at du tenker på gjødsling. Det er ikke nødvendig rett etter at du har plantet hekken. Men neste vår kan du begynne å gjødsle. Det bidrar nemlig til å gi hekken den næringen den trenger. Og resultatet blir en flott og velstelt hekk.

96112

Som du ser, handler ikke å plante en hekk bare om å finne ut når man skal planten den, men også om å ta godt vare på den etterpå. Og med de tre tipsene våre er du på god vei til å få en sunn og flott hekk som varer i mange år.

Relaterte artikler

Hagekalender - måned for måned

Hagekalender - måned for måned

En kalender for ditt hagearbeide. Vi guider deg måned for måned.

Dyrk på balkongen – en grønn oase

Dyrk på balkongen – en grønn oase

Vil du begynne å dyrke? Ikke noe problem, sier vi, på balkongen din kan du gjøre det meste!

Lag en koselig terrasse

Lag en koselig terrasse

Drømmer du om en koselig terrasse? Finn inspirasjon her!