Slik maler du huset selv
De viktige forberedelsene
Det første du må gjøre når du skal male et trehus, er å sjekke tilstanden på kledning, vindusomrammeringer, vindskier osv. Er noe av treverket råttent, må det skiftes ut. Deretter vasker du huset. Spyl først veggen med rent vann, påfør fasadevask med en trykksprøyte og vask veggen ren med en vaskebørste på teleskopskaft. Har du problemer med mugg, bør du påføre muggvask på veggene.
Neste steg er å gå over hele huset og fjerne løs maling. Det kan du gjøre med ulike malingsskraper og sparkelspader. Et godt tips for å vite hvor mye som må skrapes bort, er å bruke en kniv til å lage et rutenett i malingen. Løsner malingen når du gjør dette, må den skrapes bort. Når du er ferdig med å skrape, bør du gå over med en stålbørste for å rydde opp og jevne ut kantene på malingen som fremdeles sitter på. For å jevne ut treverk som har fliset opp bruker du slipepapir.
Husk på at malingsskraping fører til at malingsbiter faller ned på bakken – så det kan være en fordel å dekke til med dekkpapp, dekkfolie eller dekkfilt. Disse produktene kan du også bruke for å beskytte terrasse, takrenner, rekkverk og annet når du setter i gang selve malejobben. Da bør du i tillegg også investere i en maskeringsteip for utendørs bruk, både for å beskytte vinduer og for å teipe fast de andre beskyttelsesproduktene.
Unngå fukt, sol og regn
Etter disse forberedelsene, er det klart for å gjøre den faktiske malingsjobben. Viktige ting å tenke på:
-
Fuktnivået i treverket skal være under 18% og det beste er å bruke en fuktmåler for å sjekke. Mål flere steder, inkludert utsatte plasser som endeved og skyggepartier for å få et riktig resultat.
-
Det beste maleværet er overskyet med en temperatur over 5 grader. Mal helst ikke i sollys – da kan malingen tørke for fort og du risikerer skjolder.
-
Ikke mal i regnvær eller på dager med over 80 % luftfuktighet. Er du helt nødt til å male en dag det regner, kan du imidlertid dekke til med presenning.
Selve malejobben starter med å påføre grunning på endeved og bart treverk. Bruk rikelig med grunning og jobb det godt inn i trevirket med en pensel Etter det har tørket går du på med dekkmalingen.Start øverst og jobb deg nedover, så minimerer du risikoen for å komme borti våt maling mens du holder på. Det er for øvrig lurt å utstyre seg med ulike typer pensler og ruller for å komme til alle plasser:
-
En fasadepensel med godt malingsopptak og som er like bred som panelbordene gjør jobben raskt uten at du må dyppe den i spannet så ofte.
-
En radiatorpensel med langt skaft gjør at du når de fleste åpninger og kroker
-
En oval pensel gjør at du kan male både bredt og smalt og egner seg godt rundt vinduer
-
En malingsrulle for å jobbe raskt på de store flatene
For mer ergonomisk og effektiv jobbing, anbefaler vi å bruke teleskopskaft på både pensler og ruller. Så slipper du også å stå så mye i stige.
Vær ikke redd for å bruke mye maling, men pass på at du ikke bruker for mye slik at du får renner. Maler du med rulle, er det en fordel å etterstryke med pensel. Da unngår du både renner og du får et fint, kostemalt uttrykk. Det kan være en fordel å være to personer – en som ruller og en som etterstryker.
Fargekart fasadefarger - Med NCS-koder og artikkelnummer
Unngå å gjøre disse tabbene:
- Male på dårlig og skittent underlag - forarbeid er nøkkelordet
- Velge feil maling - spør våre ansatte dersom du er i tvil
- Male på vått underlag - bruk en fuktmåler for å være sikker
- Søle maling overalt - bruk beskyttelsesplast og maskeringsteip
- Falle ned fra stigen - sørg for at stigen står støtt
- Male i direkte sollys - skjerm for sollys eller vent på overskyet vær
- Bruke for mye maling - flere, tynne strøk gir bedre resultat