Lage mat utendørs
Grille
Sommer er synonymt med grilling. Stort sett alt kan grilles, fra grønnsaker og frukt til grillspyd, fisk og pizza. Hos oss finner du et stort utvalg av griller til alle behov i forskjellige størrelser og prisklasser.
Gassgrill
Våre gassgriller er enkle å fyre opp og regulere varmen med og velger du en av våre modeller med sidebrenner, kan du lage saus eller annet tilbehør uten å måtte forlate grillen. I vår kombigrill får du alt i et med både gassgrill, kullgrill, røyker og kokeplate. En grill for grill-entusiasten!
Kullgrill
Kullgrill gir maten den klassiske, røkte grillsmaken og er du skikkelig grill-entusiast, er nok denne måten å grille på å foretrekke. Litt mer tid og forarbeid kreves, men velger du grillbriketter kan du grille lenge med jevn temperatur. Vi har både kulegriller, grilltønner og sammenleggbare kullgriller i vårt sortiment.
Elektrisk grill
En elektrisk grill kan du bruke både inne og ute, men den krever at du har tilgang på et strømuttak i nærheten. Den er enkel å bruke og blir fort varm. Med vår bordgrill kan du i tillegg til å grille med lukket lokk, åpne den 180°. Da får du to plater å grille på. Rengjøringen også er svært enkel da både grillplate og oljeoppsamler kan vaskes i oppvaskmaskin.
Røyking
Røyking er en gammel tilberedningsmetode for kjøtt og fisk som gir en særpreget smak som mange liker. For deg som liker å røyke, har vi også røyktønner, røykgriller og røykbokser.
Grilltilbehør
Grillredskaper som grilltang og grillspade, er en nødvendighet når du skal grille, og gjør matlagingen enkel og sikker. Til selve matlagingen er en pizzastein uunnværlig når man skal steke den på grillen og et grillstativ til kylling, gir et saftig og mørt resultat.
Selvfølgelig har vi det du trenger for å fyre opp grillen eller røyken med - alt fra kull og briketter til røykespon av or eller bøk. Vi må også trekke frem de smarte piknik-posene våre, som lett kan taes med i sekken og hvor du ikke trenger ekstra antenningshjelp. Legg posen på grillen og tenn på med lighter eller fyrstikker.
Plassering av grillen
Velg et egnet sted etter hva slags vær det er. Vinden påvirker grillens effektivitet, så det er lurt å plassere grillen på et skjermet sted. Grillen bør ikke plasseres innendørs, under tak eller for nær vegger, siden det øker risikoen for brann og røyk. Velg også et flatt og stabilt underlag for grillen.
Husk å rengjøre grillen
Hvis grillen ikke har blitt brukt på en stund, eller hvis du vil rengjøre den etter vinteren, bør du rengjøre den grundig. Grillristen og grillen bør rengjøres grundig med en grillbørste. Delene bør også smøres inn med olje. Ovn- og grillrens er perfekt for rengjøring av grillristen.
Rengjør grillen grundig ved å vaske disse delene med såpevann og en oppvaskbørste. La grillen lufttørke, eller varm den opp en stund, slik at den tørker raskere. Husk å la grillen avkjøles helt hvis du setter den bort etter rengjøringen.
Utekjøkken
Vil du få maks uttelling ut av det å lage mat utendørs kan du lage deg et enkelt og flott utekjøkken av en stødig arbeidsbenk, gjerne med en hylle til oppbevaring der du kan få plass til kjøkkenredskaper, skåler, kasseroller og annet du måtte trenge til matlagingen. Grillen bør stå i relativt nær arbeidsbenken, men tenk på å ta hensyn til varme og ild.
Det du trenger:
- Arbeidsbenk
gjerne med oppbevaringsplass under. - Oppbevaring
Hylle til kjøkkenutstyr eller veggmontert knaggrekke til å henge opp kjøkenredskaper. - Vask med kran
Monter vask og kran, slik at du kan ta oppvasken og skylle av ting under rennende vann. - Husholdningsutstyr
Alt du trenger for å lykkes med maten ute i hagen.
På turen
Ulike turer krever ulike typer utstyr, beroende på om kjører bil til stedet du skal ha piknik eller om du skal bære langt og trenger lett utstyr.
Bærbare og sammenleggbare griller
Praktiske sammenleggbare griller, er enkle og praktiske å ta med på piknik på stranden, camping eller på biltur, der du ikke trenger å gå så langt. Vi har både bærbare griller som drives med gass eller kull. Våre smarte piknik-poser, som vi nevnte tidligere, er perfekte å ha med på tur.
Gasskjøkken og stormkjøkken
Gasskjøkken
En toppmontert brenner, som skrus rett på toppen av gassboksen, er den enkleste typen, den som veier minst og tar minst plass i sekken og er den rimeligste utgaven av gasskjøkken. Ulempen med denne typen er at den lett blir litt topptung når en kjele settes oppå og derfor lett kan velte.
En gassbrenner med tre bein som står for seg selv, er mye mer stabil og tar fortsatt lite plass i sekken, da den kan legges sammen.
Fordelen med gasskjøkken er at den har god varmeeffekt, brenner rent (soter ikke), er enkel og sikker i bruk. Det du trenger utenom er jo selvfølgelig gassbeholder, kokekar og evt. vindskjerm.
Stormkjøkken
Med et stormkjøkken med rødspritbrenner får du alt i et! Et stormkjøkken tar derimot større plass, da disse ofte kommmer som komplette kokesett med en sokkel som fungerer som vindskjerm. Det har ikke samme varmeeffekt som gass og bruker lenger tid på å varme opp maten. Fordelene til stormkjøkken er at det er veldig enkelt, og rimelig.
Om bålforbud:
- I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.
- I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.
- Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Dette kan for eksempel være hvis det ligger snø på bakken, eller at det har regnet i lang tid.
- Du kan også grille på stranden i god avstand fra skog og vegetasjon og på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent av kommunen.
- Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål.