Lag din egen kompost
Lag din egen kompost
Du kan enkelt gjøre om hageavfallet og matavfallet ditt til kompost på 1-2 år. Komposten kan deretter brukes til å gjødsle planter i hagen.
Når du lager komposten din, bør du alltid starte med å legge et lag med luftig materiale i bunnen, for eksempel grener eller kvister fra hekktrimmingen. Du kan deretter fylle komposten med avfall fra hagen eller kjøkkenet. Et tips er å blande avfallet, slik at det ikke blir jevne lag av et bestemt materiale. Du bør også legge dyreavfall fra kjøkkenet, samt syke plantedeler og ugress midt i komposten og dekke den forsiktig med annet materiale. Dryss også på noen liter hagejord eller gammel kompost av og til, så får du fart på nedbrytningen.
Tiden det tar før komposten er klar avhenger av hvilken type avfall du har kastet og de rådende værforholdene. Fra tid til annen må du kontrollere at innholdet i komposten er tilstrekkelig fuktig. Du kan også røre i komposten av og til, dette tilfører oksygen og setter fart på komposteringsprosessen.
Visste du at?
Jo oftere du snur komposten, jo raskere blir den klar.
Men det er et tungt arbeid, så vær forsiktig når du gjør det!
Hvilken type kompost bør du velge?
Kompostering i tett beholder
Du kan velge mellom kompostering i åpen og tett beholder. De vanligste tette beholderne er laget av plast. Fordelen med tett beholder er at den ser fin ut, spesielt hvis du har en mindre hage. Hvis du planlegger å kompostere matavfall, bør du ha en tett varmkompost.
I tillegg er en tett kompostbeholder lurt hvis du vil holde borte skadedyr, slik at du kan kompostere matavfall uten å få besøke av sultne smågnagere. Det kan være vanskelig å røre i en tett kompostbeholder. Da kan du isteden stikke ned en pinne og lage dype hull i avfallet for å tilsette viktig oksygen.
Hos Biltema finner du kompostbeholdere og annen plantenæring til hagen din
Kompostering i en haug
Kompostering i en haug kan enten gjøres i en åpen kompostkurv som har kontakt med bakken, eller i en frittstående haug som er tildekket. Fordelen med en kompostkurv er at du kan samle alt avfallet på et tydelig og avgrenset sted, slik at det blir enklere å holde orden. Hvis du legger komposten rett på bakken uten beholder, kan du dekke den til med løv eller halm for å isolere den, slik at du fremskynder nedbrytningsprosessen.
Ett tips er å kjøpe en kompostbeholder, slik at du enkelt kan samle alt avfallet på ett sted.
Ta en nærmere titt på våre praktiske kompostbeholdere og andre smarte kurver og oppsamlere til hagen din.
Varm- eller kaldkompost?
Du kan velge om du skal kjøpe varmkompost eller kaldkompost. Varmkomposten har tykkere vegger, er skadedyrsikret og har tett lokk for god isolasjon og optimal temperatur for rask nedbrytning. Det gjør at du også kan kompostere om vinteren. Hvis du skal kompostere matavfall, trenger du varmkompost.
Kaldkompost kan også ha beholder med lokk, men den er ikke like isolert eller skadedyrsikret, siden den bare brukes til å kompostere hageavfall. Kaldkomposten er ofte bare en haug på bakken full av løv, kvister og annet materiale fra hagen. Det kreves ofte litt mer jobb å holde i gang nedbrytingen i en kaldkompost.
Hvilken type avfall kan jeg kompostere?
Det er ikke alltid enkelt å vite hva du kan kaste i komposten. Her er noen eksempler på materialer som du kan kompostere.
- Men maksimalt 2 dl per 100 liter kompost
- Bark
- Bar
- Fjærer
- Frukt
- Greiner og kvister
- Gresstorv
- Avfall fra hekken
- Høy og halm
- Jord
- Kongler
- Kjøkkenavfall
- Løv
- Ugress
- Papir
- Stallgjødsel
- Aviser
Hvor skal jeg plassere komposten?
Hvis du har muligheten til det, bør du plassere komposten i skyggen av et tre eller en større busk. Du trenger ikke å bekymre deg for at røttene vokser inn i komposten. Det er nemlig bare positivt hvis de kan dra nytte av noe av næringen.
Komposten skal helst ikke stå i direkte sollys og vind. For sterkt sollys fører til at komposten tørker ut. Derfor kan det være lurt å plassere den slik at du enkelt kommer til med vannslangen.
Sørg også for at den er enkel å komme til, slik at du både enkelt kan fylle den med kjøkkenavfall og tømme den for plantene dine. Jo lettere tilgjengelig komposten er, desto større er sannsynligheten for at du lykkes med prosjektet!