Idéer til en hyggelig bålplass i hagen
På denne siden har vi derfor samlet våre beste bålplassidéer, slik at du kan finne inspirasjon til hvordan du kan lage en bålplass med bålpanne i hagen din. Vi hjelper deg for eksempel med hvordan du velger riktig plassering for bålplassen, hvilke materialer du trenger for å komme i gang, og vi deler også våre beste ideer til hvordan du kan gjøre bålstedet ditt litt ekstra koselig.
3 bålplass-idéer til hagen din
Hvis du elsker å tilbringe tid i hagen din og ønsker å gjøre den enda mer koselig og innbydende, så er det kanskje på tide å lage din egen bålplass. Men mangler du inspirasjon til hvordan du kan lage en bålplass i hagen? Det er faktisk mange måter du kan gjøre det på, og vi har samlet tre ideer som du forhåpentligvis kan finne inspirasjon i.
1. Lag et bålsted med gjenbruksmaterialer
Gjenbruk og gjenvinning er et varmt tema, og det gjelder også i forhold til bålplasser. Den første ideen om ildsted er derfor å bruke resirkulerte materialer. Det er ikke bare bra for miljøet, men bålplassen er også helt unik. Og du sparer også lommeboken. Du kan for eksempel bruke gamle fliser, murstein eller betongblokker til å bygge din nye bålplass, og med litt kreativitet kan du enkelt lage et koselig samlingssted i hagen.
2. Velg Chaussé-stein til bålstedet ditt
Den neste ideen om bålpanne er å bruke brostein. Chaussé-steiner er robuste og holdbare, noe som gjør dem ideelle for enhver bålplass. De tåler høy varme og gir et rustikk og naturlig utseende som passer godt inn i de aller fleste hager. Av den grunn blir steinen også ofte brukt til bål. En bålplass laget av belegningsstein er lett å vedlikeholde. Og så kan det vare i mange år.
3. Bruk runde steiner til å danne rammen rundt bålstedet
Siste forslag er å bruke vanlig runde steiner som du finner ute i naturen - eller "dekorstein" til hagebruk, som man får kjøpt flere steder. Disse er gjerne litt mindre enn chaussésteinene, men de er minst like slitesterke, så det er egentlig bare en smakssak. De er enkle å jobbe med, og fordi hver stein er helt unik, er de spesielt gode til å lage en bålplass hvor det skal legges ekstra vekt på detaljene. Og av den grunn er de også ganske populære blant hageeiere.
De tre bålpanneideene er bare noen av alternativene du har hvis du drømmer om å komme i gang med å skape et koselig samlingssted hjemme i hagen. Er du ute etter enda mer inspirasjon til bålplassen din, kan du for eksempel også velge den flyttbare bålplass-løsningen, som er en ekstra fleksibel løsning, alternativt kan du vurdere en nedgravd bålpanne midt på plenen. Faktisk er det bare fantasien som setter grenser.
Inspirasjon til plasseringen av bålplassen din
Når du har bestemt deg for å lage en fin bålplass i hagen, er neste steg å finne det beste stedet. Det kan være litt utfordrende, og vi har derfor samlet tre ideer til hvor du kan plassere din nye bålplass, slik at du kan skape et flott utendørs samlingssted i hagen din:
- Midt i hagen: Du kan velge en sentral plassering for peisen/bålplassen din. Det kan være et godt valg hvis du har en stor hage med mye plass. Her skal ildstedet fungere som et naturlig samlingspunkt – midt i hagen. Og da vil du få muligheten til å nyte utsikten over hagen fra alle kanter mens du sitter ved bålet.
- Ved terrassen: Har du en terrasse kan det være lurt å plassere bålplassen like ved. På den måten kan du enkelt flytte fra terrassen til bålplassen når solen går ned en sensommerkveld. Og på den måten blir det også ekstra enkelt å integrere bålplassen i utendørsaktiviteter.
- I et bortgjemt hjørne: Drømmer du om en ekstra koselig atmosfære, kan det være lurt å plassere bålplassen i et stille, tilbaketrukket hjørne av hagen. Her kan du skape en koselig krok og nyte stillheten mens du varmer deg ved bålet.
De tre forslagene er bare noen av alternativene du har, og du står fritt til å bruke dem som inspirasjon når du skal finne ut hvor i hagen bålstedet ditt skal være. Når du skal finne riktig plassering, er det imidlertid en rekke ting du bør vurdere før du begynner å grave.
Du må først og fremst tenke på sikkerheten når du skal bygge branngropen. Plasser den derfor flere meter unna hjemmet ditt, trær og annet brennbart materiale. En annen faktor å vurdere er vindretningen. Mange glemmer å ta hensyn til vinden, men det er derfor ganske viktig å plassere bålplassen på et sted i hagen hvor vinden ikke blåser direkte mot huset ditt eller naboene dine. Det vil hjelpe deg med å holde røyken unna, og det vil også gjøre det litt hyggeligere for alle til slutt – både deg og naboene dine.
Dette trenger du for å lage en bålplass i hagen din
Når du har fått en ide til en bålplass som du har lyst å realisere, er det lurt å ha kontroll på materialene før du setter i gang. Vi har derfor satt sammen en liste over noe av det du trenger, og du står fritt til å la deg inspirere av dette:
- Stein eller fliser
- Grus eller sand
- Spade
- Trillebår
- Snor
- Vater
- Gummihammer
Med materialene i orden og litt bålinspirasjon for hånden er du godt i gang med å skape et koselig samlingssted i hagen din.
Slik bygger du din egen bålplass trinn for trinn
Det kan virke som en vanskelig oppgave å begynne å lage bålplassen selv. Men har du godt grep om planleggingen, er det faktisk ikke så vanskelig å forvandle en del av hagen din til et koselig samlingssted. Vi har satt sammen en steg-for-steg guide til hvordan du kommer i gang med å bygge din egen bålplass. Da kan du bringe ideene til bålpanne til live.
- Ha styr på planleggingen: Før du setter i gang må du ha en fullstendig forståelse av hvor bålplassen skal være. Og her kan du bruke tipsene ovenfor som inspirasjon til plasseringen av bålstedet ditt. Når du har funnet ut av det, er det på tide å måle branngropen. Det er lurt å merke bålplassen med pinner og snor for å sikre at plassen ikke blir skjev. Du kan også kutte av størrelsen på branngropen med en spade hvis det fungerer bedre for deg. Tips: Bålplassen trenger ikke være rund. Du kan for eksempel også gjøre den firkantet.
- Begynn gravearbeidet: Når du har merkingen på plass, er det på tide å grave. Bruk en spade til å grave et hull på ca 20-30 centimeter dypt. Dette tilsvarer omtrent dybden på et spadestikk. Du kan også bruke favorittsteinene dine til å måle hvor dypt hullet skal være, fordi dybden må passe med størrelsen på steinen. Fjern torv underveis og kjør den bort i en trillebår.
- Forbered hullet: Nå vil du gjerne ha et stort hull midt i hagen. Du vil sannsynligvis gjøre noe med det, så legg et lag med enten sand eller småstein over bakken, som danner grunnlaget for bålplassen. Tapp den også godt ned for å sikre at den holder formen når du begynner å legge stein.
- Legg stenene: Det neste trinnet er å legge steinene som du har valgt til branngropen. Mulighetene er mange, og det kan for eksempel være åkerstein, naturstein, chausséstein eller brostein. Du velger. Start med å lage den indre ringen av stein mot midten. Det kan være lurt å bruke vater for å holde styr på høyden. Trikset er å holde samme nivå mens du legger steinene – fra innsiden og ut. Bruk en gummiklubbe til å banke steinene forsiktig på plass.
- Fyll på sand: Når du er ferdig med å legge alle steinene, kan du gi plassen den siste prikken over i-en ved å fylle den med sand. Og så er bålgropen din faktisk ferdig, og nå er det på tide å gjøre det koselig. Nedenfor finner du inspirasjon til hvordan du kan lage gode sitteplasser rundt din nye bålplass.
Ha guiden i bakhodet når du begynner å lage en bålplass hjemme i hagen, og husk at det er bare fantasien som setter grenser.
Idéer til sitteplasser omkring bålplassen
For at en bålplass skal bli en integrert del av hagen, hvor du kan samle familie og venner, er det viktig å tenke på hvordan sitteplassen rundt bålplassen skal være. Vi har samlet noen ideer til inspirasjon:
Benker: En klassisk og praktisk løsning er å sette opp benker rundt bålplassen. Benker kan enkelt romme flere personer, og du kan også bruke dem til å skape en koselig atmosfære ved å legge til både puter og tepper. Du kan enten kjøpe et par benker, men hvis du er modig nok, kan du også bygge dem selv for å sette et personlig preg på ildstedet.
Kampestein: Hvis du er mer til et rustikk utseende, kan du også vurdere å bruke steinblokker som sitteplasser. Du kan for eksempel plassere dem i en sirkel rundt bålet. Husk imidlertid å velge steiner som er store nok til å sitte på og flate nok til å være komfortable.
Liggeunderlag, saueskinn, pledd og puter: Det enkle valget er å bruke liggeunderlag eller puter til sitteplassen. Du kan enkelt trekke det ut av skjul når det er på tide å lage bål, og det skaper også en avslappet atmosfære som inviterer til å kose deg. Her kan du også legge til puter og tepper for å gjøre komforten ekstra god.
Trestubbe: Et annet rustikt alternativ er å bruke trestubber som sitteplass. I likhet med steinblokkene gir de også et unikt og naturlig utseende. Og du kan også bruke dem som små bord å sette snacks og drikke på.
Disse ideene er bare noen av de mange måtene du kan lage koselige og innbydende sitteplasser rundt bålplassen på. Hva er du mest opptatt av?
Husk tilbehøret til bålplassen din
En bålplass i seg selv er koselig, men hvis du vil ta den til neste nivå, så er det viktig å huske riktig tilbehør til det. Og dette gjelder spesielt hvis du planlegger å bruke bålet som en grill eller et dedikert utekjøkken.
Grillristen er helt uunnværlig hvis du vil lage mat over bål. Du kan bruke den til å grille alt fra pølser og marshmallows til fisk og grønnsaker. Pass på å velge en rist som er stor nok til å dekke hele ildstedet.
Få inspirasjon til å skape den rette atmosfæren rundt bålplassen i hagen
En bålplass er i seg selv koselig, men å skape den rette atmosfæren rundt stedet handler om mye mer enn bare å tenne opp. Derfor har vi samlet inspirasjon til hvordan du kan skape en koselig atmosfære rundt bålplassen din med noen enkle tips.
Belysning setter stemningen, og det gjelder også peisen. Du kan derfor vurdere å henge fargerike lysslynge i trærne eller buskene rundt bålet. Det skaper en helt magisk atmosfære når mørket faller på. Du kan også gå for solcelledrevne lamper som automatisk slår seg på når solen går ned. Eller hva med å plassere noen koselige lykter med stearinlys rundt bålplassen?
En annen måte å gjøre bålet ekstra koselig på er ved å innrede det med fine puter og tepper, som kan gjøre sittegruppene bare litt mer komfortable. Det smarte er at du enkelt kan trekke ut både puter og pledd fra oppbevaringene når det er på tide å sitte ved bålet. Og du kan også enkelt pakke dem bort igjen etterpå.
Du kan også legge til noen blomsterpotter rundt torget for å gi området litt ekstra liv. Det skal ikke mye til for å bringe moroa i spill, og faktisk er det ofte de små tingene som virkelig kan utgjøre forskjellen.
Idéer til hva du gjøre ved bålplassen
Et bål er koselig i seg selv, men faktisk kan stedet også lett danne ramme for en rekke koselige og morsomme aktiviteter. Vi har derfor samlet en rekke ideer til hva du kan gjøre rundt din nye møteplass. Og du står fritt til å bruke forslagene som inspirasjon til aktiviteter rundt ditt eget bål.
En helt klassisk aktivitet å drive med rundt bålet er selvfølgelig å bake pinnebrød. Det er en trivelig aktivitet for både barn og voksne, og det krever faktisk ikke så mye mer enn en pinne, en brød-/bolledeig og litt tålmodighet. Og tross alt smaker pinnebrød godt – for eksempel med grillpølser eller ketchup.
I tillegg til å bake pinnebrød er det også opplagt å bruke bålet til å grille marshmallows. Det er en søt og deilig matbit som passer godt til en koselig kveld rundt bålet. Bruk den som dessert, og tilsett mariekjeks om ønskelig.
En bålpanne er opplagt å bruke på sommerkvelder, men du kan faktisk bruke den hele året. Det er også det perfekte stedet å tilbringe en kjølig høstdag eller iskald vinterdag. Du kan for eksempel nyte varmen fra bålet mens du varmer deg med en kopp varm kakao.
Er det noen regler for bålsteder?
Når du skal lage den perfekte bålplassen, krever det ikke bare mye kreativitet og gode bålpanneideer. Det krever også respekt for en rekke grunnleggende regler. Bålet skal være trygt og under kontroll, og det gjelder uansett om du har fyrt opp for å lage mat eller bare for kosens skyld.
- Overhold myndighetenes bålforbud. Unngå å gjøre opp bål ved sterk vind eller i tørre perioder, da brannen kan spre seg raskt.
- Plasseringen av branngropen er også avgjørende. Hold stedet unna bygninger, trær og høyt gress for å minimere risikoen for brann.
- Forlat aldri et tent bål. Det kan virke innlysende, men det er en regel som mange ofte overser.
- Ha alltid en bøtte med vann eller et brannslukningsapparat i nærheten, slik at du kan reagere raskt hvis en ulykke er ute.
- Etter at du har brukt bålet ditt, er det viktig å sørge for at det er helt slukket. En ubemerket glød kan lett antenne en brann.
Hvis du følger reglene ovenfor og husker en dose sunn fornuft, så er du på god vei.