Guide: Få flere insekter i hagen med insekthoteller og planter

Guide: Få flere insekter i hagen med insekthoteller og planter

Har du en hage der du ønsker mer biologisk mangfold? Da er insekthotellet et relativt enkelt, men samtidig effektivt sted å starte, enten du har en stor eller liten hage – og uavhengig av om du har erfaring med hageprosjekter fra tidligere. På denne siden har vi laget en utførlig guide til hvordan du kan tiltrekke deg flere bier og småkryp ved hjelp av insekthoteller og ville hager.

Hva er et insekthotell?

Et insekthotell er en samling av forskjellige naturlige materialer, for eksempel blader, kvister og kongler, som er designet for å tiltrekke og huse en rekke nyttige insekter i hagen din. Her kan insekter og småkryp gjemme seg, gå i hi, finne mat og formere seg. Det er viktig å holde småkrypene i hagen, siden de bidrar til pollinering, bekjempelse av skadedyr som for eksempel bladlus, og generelt å sikre en sunn hage. Hvis du vil ha gode råd til hvordan du kan lage ditt eget insekthotell, bør du lese videre på denne siden.

Ta vare på verdens insekter ved hjelp av insekthoteller

Hvis du installerer et insekthotell, skaper du et miljø som fremmer det biologiske mangfoldet, samtidig som du bidrar til å beskytte truede insektsarter. Forskjellige insekter, som sommerfugler, bier og løpebiller, er truet over hele verden. Derfor er det viktig at vi gjør en global innsats for å stoppe utviklingen. Insekthoteller er bare én av løsningene du kan bruke hjemme. Ville hager, økologisk planting og dyrking med mer kan også bidra til å stoppe utryddelsen.

Hvorfor er insekter og småkryp truet?

Én av grunnene til at de mange insektene og småkrypene våre er truet, er vårt moderne hagebruk. Vi minimerer og forenkler hagene våre til sterile plener med svært få planter til insektene og småkrypene. I tillegg blir miljøene deres i stadig større grad forurenset med gjødsel, sprøytemidler og plantevernmidler. Vi bruker vanligvis disse kjemikaliene til å holde hagene pene og fri for skadedyr, eller vi bruker dem til å dyrke kjøkkenhagene våre.

Klimaendringer og invaderende arter bidrar også i stor grad til trusselen mot disse skjøre skapningen. Derfor er det viktig at vi endrer praksisen vår og finner mer bærekraftige måter å ta vare på hagene våre på.

Tiltrekk deg flere bier med et biehotell

De ville biene mangler i stadig større grad et sted å bygge rede og legge egg enn de gjorde for bare ti år siden. Men med en god innsats og litt flaks kan biehotellet ditt være akkurat det som tiltrekker seg noen av de ville artene.

Når en bie har valgt hotellet ditt som hjem, kommer det til å være bebodd i hele tolv måneder – fra biene legger egg om våren til de nye biene klekkes neste vår. Derfor bør du begynne å bygge biehotellet ditt om våren.

Slik lager du et biehotell 

Biehotellet bør plasseres 100–120 cm over bakken, slik at det er innen rekkevidde for der biene er. Du kan med fordel lage flere små biehoteller i stedet for ett stort, siden invaderende snyltere kan flytte inn i de store biehotellene – og de sprer seg raskt. Når du skal bygge biehotellet ditt, trenger du:

100618

Utdyping av tallene på bildet:

  1. Bambusrør, takrør eller andre hule rør

  2. Diverse greiner - gjerne med stamme

  3. Blanding av sand, jord og leire - holdt på plass av hønsenettingen

  4. Trestykker/tre med borede hull

Selve "hotellet" ligger 100-120 cm over bakken og gjerne et sted som er både tørt, solrikt og varmt.

Slik lager du et biehotell 

Biehotellet bør plasseres 100–120 cm over bakken, slik at det er innen rekkevidde for der biene er. Du kan med fordel lage flere små biehoteller i stedet for ett stort, siden invaderende snyltere kan flytte inn i de store biehotellene – og de sprer seg raskt. Når du skal bygge biehotellet ditt, trenger du:

  • En trekasse: Biehoteller består vanligvis av en trekasse med flere rom som er cirka 20 cm dype. Sørg for at kassen har en bakvegg, slik at den bare er åpen på én side.
  • Takskjegg: Biehotellet bør ha et takskjegg, slik at materialene beskyttes mot regnet. Du kan også plassere insekthotellet under et skur eller et hus med takskjegg.
  • Materialer til insektene: Rommene i kassen må fylles med materialer som tiltrekker seg de mange ville biene. For eksempel bambusrør, trebiter og greiner samt sand, leire og jord som har blitt knadd sammen, og som tørker når den er plassert. Sørg også for å slipe eller pusse ned de skarpe endene av materialene, slik at biene ikke kan skade seg på dem
  • Hønsenetting: Bruk gjerne hønsenetting på forsiden av insekthotellet, slik at materialene holdes på plass.

Biene elsker også de ville hagene

Hvis du vil få flere bier i hagen din, må du skape det riktige miljøet for dem. Bier tiltrekkes av planter med mye pollen og nektar, for eksempel lavendel, solhatt og kornblomst. Disse plantene gir biene den næringen de trenger for å overleve og formere seg. Derfor kan du med fordel plante flere blomster i hagen, og du kan også sette av en del av hagen til konseptet vill hage.

Hvis du ikke kjenner til ville hager allerede, er det på tide med en introduksjon. En vill hage er en hage som er designet for å etterligne naturens egne prosesser, skape et bærekraftig økosystem og fremme biologisk mangfold. Det er en hage som er full av liv – fra summende bier og flaksende sommerfugler til frodige planter og fargerike blomster.

Å skape en vill hage gir mange fordeler. For det første er det en fantastisk måte å tiltrekke seg bier og andre arter på. Ved å plante forskjellige planter og blomster skaper du bokstavelig talt et paradis for dem. For det andre krever en vill hage mindre vedlikehold enn en tradisjonell hage, noe dyrene liker. Når økosystemet er på plass, kan det stort sett ta vare på seg selv. Selv om begrepet vill hage indikerer uorden, kan en vill hage være et veldig vakkert syn i høysesongen. Se for deg en blomstereng med masse farger, former, teksturer og liv – i din egen hage. Høres det ikke fristende ut?

Du kan med fordel lage et avgrenset område, slik at ikke hele hagen blir slukt av den ville hagen. Da kan du holde litt orden på kaoset. Du trenger bare å investere i noen blandede blomsterfrø og strø dem ut på det aktuelle stedet. Gjør det i april eller mai, og se vakre blomster titte frem etter bare noen uker.  

Slik tiltrekker du deg småkryp med et insekthotell 

Et hotell for småkryp er perfekt for marihøner, edderkopper, meitemarker, biller, saksedyr og skrukketroll. Hvilke av disse artene du får besøk, avhenger av hvilke materialer du bruker i insekthotellet. Med andre ord kan du velge hvilke insekter du vil tiltrekke deg, og samtidig kan du få brukt noen av materialene du har liggende. Sørg for at materialene ikke er sprøytet, lakkert eller behandlet med kjemikalier.

I prinsippet er det ingen grenser for hvordan det kan utformes. Her er det bare kreativiteten din som definerer rammene. Men nedenfor finner du noen forslag til hvordan du kan lage insekthotellet ditt.

100656

Utdypning av bildet

  1. Ull
  2. Kvister, grener og bark
  3. Trestykker/ved med borede hull
  4. Mose
  5. Kongler
  6. Perforert murstein

Plasser selve "hotellet" på et fuktig sted med skygge og direkte på bakken.

I princippet er der ingen grænser for, hvordan det kan formes - kun din egen kreativitet sætter rammerne. Men nedenfor giver vi dig nogle bud på, hvordan dit insekthotel nemt kan laves.

  • Konstruksjon: Hvis du har liggende paller, kan du med fordel bruke dem til å bygge en ramme med forskjellige rom. Paller er perfekte til dette, siden de allerede er inndelt i rom. Men du kan også bruke en trekasse eller lignende
  • Materialer: Bruk gjerne mose, kongler, bark, blader, høy, greiner, trebiter eller ull. Mesteparten av dette kan du finne i skogen, og derfor er det helt gratis.
     
  • Fyll rommene: Fyll rommene med så mange forskjellige materialer som mulig hvis du vil tiltrekke deg mange arter. Du må ikke fylle rommene helt. La det være hull og sprekker mellom materialene, slik at krypene enkelt kan komme inn og gjemme seg.

Kjøp et insekthotell hos Biltema

Hvis du ikke er glad i gjør-det-selv-prosjekter, kan du få et rikt insektsliv i hagen uten å måtte lage ditt eget insekthotell. Hos Biltema finner du insekthoteller til en god pris, som kan tiltrekke seg mange forskjellige insekter. De kan være en god start på prosjektet, og du kan alltid kjøpe ett eller flere insekthoteller. De små insekthotellene passer også perfekt i små hager der det er begrenset med plass.

Miniutgave: Bygg en insekthytte av bambus

Hvis du vil begynne med en enklere versjon, kan en rask og enkel insekthytte være tingen. Du trenger bare bambuspinner eller noen tynne greiner og hyssing. Sørg for at bambuspinnene er cirka 15–20 cm lange. Legg dem i en bunke, og knytt dem sammen med snoren.

Hvor skal insekthotellet plasseres?

Når du plasserer biehotellet, er det viktig at du tenker gjennom både din komfort og insektenes trivsel. Selv om insektene bidrar positivt til hagen, kan de være plagsomme når du vil nyte litt tid utendørs. Derfor foreslår vi at du plasserer biehotellet et sted bakerst i hagen – langt unna terrassen og områdene der du vanligvis oppholder deg. Sørg for at området er solrikt og godt beskyttet. Høyde er også viktig. Biehotellet må henges 1–2 meter over bakken, slik at det er lett synlig for insektene. Husk at litt fuktighet er godt for insektene, men direkte vind og regn bør unngås.

Et insekthotell av paller eller trekasser bør først og fremst være i kontakt med bakken, slik at de krypende dyrene kan komme inn. Hvis det henger i høyden, er det bare flyverne som får glede av det. Insekthotellene på bakken bør plasseres på et fuktig sted der det hovedsakelig er skygge.

Trenger insekthotellet vedlikehold?

Når du har laget et insekthotell, må du huske å vedlikeholde det. Det kreves ikke mye. Du må bare holde øye med skadede, slitte og råtne materialer. Hvis det blir for mye fuktighet og mugg i insekthotellet, må materialene kunne byttes raskt. Gjør det minst én gang i året, for eksempel på sensommeren, slik at insektene har et godt og sunt sted å være. Hvis du plutselig merker at dyrelivet forsvinner fra insekthotellene, kan det være et tegn på et usunt miljø.

Kjøp mange produkter til hagen hos Biltema

Hos Biltema vet vi at en hage er mer enn bare et uteområde. Det er et sted for avslapning, samvær og utforskning. Derfor tilbyr vi produkter som hjelper deg med å få størst mulig glede av hagen din. Hos oss finner du alt fra insekthoteller til hagemøbler.

Ta for eksempel en titt på bålkurvene våre, som skaper en koselig atmosfære og gjør det mulig å lage mat utendørs – perfekt til sene sommerkvelder med venner og familie. Og med hagebelysningen vår kan du nyte uteplassen selv etter mørkets frembrudd.

Er du på utkikk etter god komfort til terrassen? Hagemøblene våre er både fine og behagelige, slik at du kan slappe av og nyte en god bok, en kopp kaffe eller noe godt å spise samen med dine nærmeste. Og hvis du har grønne fingre, kommer du til å elske  hageredskapene våre og utstyret for planting og dyrkning i hagen. Med disse kan du dyrke dine egne grønnsaker i din egen hage.

Relaterte artikler

Slik lager du en vill hage

Slik lager du en vill hage

Her kan du lese mer om "vil hage"-konseptet!

Slik kvitter du deg med maur i huset

Slik kvitter du deg med maur i huset

Vi har samlet våre beste tips til hvordan du bekjemper og forebygger maur i huset.

Lag din egen kompost

Lag din egen kompost

Det er ikke så komplisert å kompostere som det kan virke som i starten. Du trenger faktisk bare varme, oksygen og fuktighet for å forvandle avfallet til næringsrik jord.