Din guide til ventilasjon på baderommet

Din guide til ventilasjon på baderommet

Er du også lei av et fuktig baderom og konstant dugg på speilet? Har du kjent en litt muggen lukt? Da er det på tide å lære mer om ventilasjon på baderommet.

I denne guiden ser vi nærmere på hvorfor det er så viktig med god ventilasjon, og på de tydelige tegnene på dårlig ventilasjon. Du kan også lære mer om hvordan du kan forbedre inneklimaet på baderommet.

Derfor er det viktig med god ventilasjon på baderommet

Det er flere grunner til at det er viktig med god ventilasjon på baderommet. Det handler faktisk ikke bare om komfort. Det er også viktig for helsen din – og ikke minst for boligens helse. Vi har samlet fire gode grunner til hvorfor det er viktig å lufte ut på baderommet – enten med et vindu eller med en vifte.

  1. Baderom er generelt fuktige rom. Når du tar en varm dusj, stiger all fuktigheten opp og kondenserer på veggen og taket. Det skaper helt naturlig et fuktig miljø som krever regelmessig ventilasjon.
  2. Ventilasjonen på baderommet bidrar spesielt til å minimere risikoen for at det oppstår sopp eller mugg på baderommet. Begge deler har ekstra gode vekstforhold på fuktige steder. Faktisk kan det både forårsake skader på materialene i baderommet og være helseskadelig.
  3. Ventilasjon på baderommet bidrar også til å fjerne vond lukt som kan oppstå fra toalettet, avløpet i servanten og dusjen samt fra det fuktige miljøet.
  4. Over tid kan overflødig fuktighet også føre til skader på materialene på baderommet. Det gjelder både fuger og treverk, som begge kan bli skadet hvis du ikke klarer å bli kvitt fuktigheten.

Så det er flere gode grunner til at det lønner seg å tenke på ventilasjonen. Det forbedrer nemlig inneklimaet på flere forskjellige måter, slik at du kan opprettholde et sunt og behagelig rom.

94311

Fire tegn på at det er dårlig ventilasjon på baderommet

Er du i tvil om det er dårlig inneklima på baderommet? Vi har samlet fire tegn på at baderommet ditt trenger bedre ventilasjon. Hvis du nikker gjenkjennende til noen av disse punktene, kan det være lurt å vurdere å forbedre ventilasjonen – på en eller annen måte.

  • Vedvarende lukt: Er det konstant en fuktig eller muggen lukt på baderommet? Det kan være et tegn på utilstrekkelig ventilasjon.
  • Dugg på speilet: Hvis det er dugg på speilet lenge etter at du har dusjet, er det et tydelig tegn på at ventilasjonen ikke fungerer optimalt.
  • Mørke fuger: Har du sett mørke flekker på fugene i dusjhjørnet? Det kan være et tegn på sopp, som trives ekstra godt i fuktige omgivelser.
  • Fuktskader på treverk: Har du tredetaljer på baderommet, og begynner de å bli misfarget, eller skaller malingen av? Det kan tyde på at ventilasjonen ikke fungerer som den skal.

Gjenkjenner du disse tegnene fra baderommet ditt? Da er det viktig at du forbedrer ventilasjonen på baderommet, slik at du beskytter både deg selv og boligen din.

Typer ventilasjon på baderommet

Når det gjelder ventilasjon på baderommet, er det i hovedsak tre metoder du kan bruke. Først og fremst er det naturlig ventilasjon, som vanligvis innebærer å åpne et vindu for å slippe inn frisk luft. I tillegg er det mekanisk ventilasjon der en baderomsvifte suger ut fuktig luft og erstatter den med ny luft. Den siste metoden er en kombinasjon av naturlig og mekanisk ventilasjon der du både bruker vinduet og en vifte til å lufte ut. Nedenfor ser vi nærmere på de tre typene.

Bruk vinduet til å lufte på baderommet

Hvis du vil forbedre ventilasjonen på baderommet, er det naturlig å åpne vinduet, hvis baderommet har det. Det er nemlig en helt naturlig måte å sikre god ventilasjon på badet på – spesielt etter at du har dusjet, slik at luftfuktigheten er ekstra høy. Å åpne vinduet kan bidra til å fjerne fuktighet og forebygge kondens, som begge deler kan føre til fuktskader og mugg.

Optimaliser ventilasjonen av baderommet med en vifte

En baderomsvifte er et effektivt hjelpemiddel for å forbedre ventilasjonen på baderommet. Den kan nemlig bidra til å regulere fuktighetsnivået og fjerne fuktigheten.

Hos Biltema finner du et stort utvalg av forskjellige baderomsvifter. Utvalget inkluderer forskjellige modeller, og alle er designet for å optimalisere ventilasjonen på baderommet ditt. Det er en enkel og effektiv løsning som kan utgjøre en stor forskjell for inneklimaet på baderommet.

Se alle produktene våre for ventilasjon her.

94309

Utnytt kombinasjonen av mekanisk og naturlig ventilasjon

For å oppnå optimal ventilasjon er det lurt å kombinere naturlig og mekanisk ventilasjon hvis du har muligheten til det. Det betyr at du både bruker vinduet og en vifte for å sikre et sunt inneklima. Etter dine daglige dusjer kan du åpne vinduet for å slippe inn frisk luft, mens viften suger ut den fuktige luften. Det gir effektiv sirkulasjon.

Faktisk er det et krav at du supplerer lufting gjennom vinduet med enten mekanisk ventilasjon eller naturlig avtrekk for å oppnå optimal utlufting. På den måten kan du være sikker på at du alltid har godt inneklima på baderommet. Og kravene kan du lese mer om her.

Krav til ventilasjon på baderom

Visste du at det faktisk er nødvendig å overholde forskjellige krav når det gjelder ventilasjon på baderommet? Byggeforskriftene stiller nemlig en rekke krav som du må overholde – hvis du bygger nytt baderom eller pusser opp det gamle.

Det er ikke tilstrekkelig med ett vindu. I tillegg til at den fuktige luften må kunne fjernes, må det også kunne slippes inn frisk luft. Det er også viktig at luften kan skiftes ut. Derfor er det et krav om at det må være et separat avtrekk, og det kan enten være mekanisk ventilasjon, en baderomsvifte eller naturlig avtrekk. Det bestemmer du selv.

Med andre ord er det avgjørende å overholde de forskjellige kravene til ventilasjon – både når du bygger et nytt baderom og når du pusser opp et gammelt. Det bidrar både til å sikre et behagelig inneklima og ikke minst at du overholder byggeforskriftene.

Slik finner du den riktige viften

Når du skal finne den riktige viften til baderommet, er det flere faktorer du må ta hensyn til før du investerer. Vi har samlet noen ting du med fordel bør tenke gjennom i jakten på den riktige viften.

  • Fuktstyring: Først og fremst bør du tenke gjennom om du vil ha en fuktstyrt vifte. Det vil si at den slår seg på automatisk når luftfuktigheten på baderommet overstiger et bestemt nivå.
  • Tidsbryter: Skal den moderne viften være utstyrt med en tidsbryter? Hvis viften har tidsbryter, kan du stille inn hvor lenge den skal gå. Det er smart hvis du vil at viften skal fortsette å gå en stund etter at du har forlatt baderommet.
  • Beskyttelse mod kaldras: Du bør også bestemme deg for om den skal ha automatisk beskyttelse mot kaldras. Da kan ikke kald luft trenge inn når viften er slått av.
  • Bryter: Vil du ha en vifte som starter automatisk, eller vil du kunne styre den med en separat bryter? Med bryter får du full kontroll over når og hvor lenge den skal gå.
  • Vegg- eller takmontering: Vet du hvor du vil montere viften? Da må du velge en modell som tillater den ønskede monteringen – enten i taket eller på veggen.
  • Design: Er designen viktig for deg? Hvis den er det, finnes det heldigvis mange modeller med elegante og diskrete frontpaneler som passer til baderommets interiør.
  • Lydnivå: De fleste ønsker en støysvak vifte, slik at den ikke forstyrrer. Hvis du også vil ha det, bør du velge en modell med lavt støynivå. Heldigvis finner du flere støysvake vifter hos Biltema.

Hvis du tar høyde for de forskjellige faktorene, er du bedre rustet til å finne en vifte som dekker dine ønsker og behov.

Relaterte artikler

Gjør unna småprosjektene

Gjør unna småprosjektene

Har du ledninger som ligger og slenger, tomme vegger eller et møbel du er lei? Slik får du endelig fikset det – på under en time.

Slik pusser du opp baderommet selv!

Slik pusser du opp baderommet selv!

Her får du gode tips og råd til hvordan du kan pusse opp badet til å bli drømmebadet.

Guide - velg riktig elverktøy for oppgaven

Guide - velg riktig elverktøy for oppgaven

Her guider vi deg gjennom noen av de elverktøyene som kan være kjekt å ha i hjemmet, og som du finner i vår smarte MultiX-serie 18V.