Ting å tenke på før du tar opp båten

Ting å tenke på før du tar opp båten

Når høsten nærmer seg og båteierne begynner å vurdere å ta opp båten for vinteropplag, er det noen ting man bør tenke på. Derfor har vi samlet seks tips som det kan være lurt å tenke gjennom før du begynner å ta opp båten fra vannet, samt noen ting du bør kontrollere umiddelbart etter at du har tatt den opp.

Det er lurt å ikke vente for lenge med å ta opp båten, for når kuldegradene kommer, er det vanligvis kø ved kaien. Husk å bestille tid for henting i god tid.

1. Vinterbeskyttelse og frostsikring

Båtmotor

Hvis båtmotoren ikke beskyttes, kan den bli skadet når det er kuldegrader. Vannet i motorens kjølesystem fryser til is, og det er ikke bra for motoren. Hvis du ikke har vinterkonservert en motor tidligere, er det viktig at du leser håndboken for motoren. Der finner du ofte guider til hvordan du frostbeskytter og bytter oljen på båtmotoren din.

90718

Frostsikring av marine toaletter og vannsystemer

Det er en stor mulighet for at frost kommer til å skade de stedene på båten der det er vann. Når vannet fryser, ekspanderer det, noe som kan skade toalettet og tilhørende vannrør om bord. Derfor bør du frostsikre vannsystemet om bord. Det er to måter å gjøre dette på. Du kan enten tømme hele vannsystemet, slik at ingenting kan fryse, eller du kan helle frostvæske i systemet for å senke frysepunktet. Begge metodene fungerer bra, og du kan også kombinere dem. Du må tømme det, du kan tømme og blåse slangen tørr. Og deretter bruke frostvæske der du ikke kan tømme ut vannet.

90717

2. Båtstøtte på land

Når båten løftes/losses, er det viktig å påse at den er sikker, og at den har jevn vektfordeling. Med båtstøtter er det enklere å sikre god stabilitet, slik at båten tåler både høststormer og snøstormer. Stabilitet og jevn vektfordeling er viktig, selv når det gjelder mindre båter som oppbevares på en båthenger.

90719

3. Kontrollér båtens tilstand

Når båten er på plass, er det på tide å kontrollere tilstanden. Riper og andre skader som har oppstått under sesongen, kan slipes ned i løpet av høsten. Disse kan tørke under vinterlagring og deretter repareres om våren før båten sjøsettes igjen.

Det er også lurt å kontrollere fall og tauverk for brudd og skader når båten tas opp, slik at du kan bytte dem ut.

4. Rengjør båten

Fjern alger, skall og annet grovt smuss fra bunnen. Her kan det være enklest å bruke en trykksprøyte, et godt rengjøringsmiddel og en svamp. Husk også å rengjøre dekket med mild båtsjampo.

90720

Båtens bunn bør rengjøres så snart som mulig etter at den er tatt opp av vannet. Det er lurt å huske dette, siden det er enklere å fjerne smuss og alger med høytrykksspyler når det er fuktig. Ellers blir rengjøring av bunnen litt som en skål med havregryn som du glemte å vaske opp dagen før. Rengjør bunnen på båten – jo før, desto bedre. Da får du også raskt oversikt over bunnens tilstand, og om det venter nye prosjekter med slipemaskinen.

Les gjerne artikkelen vår om å male båten, der vi forklarer hvordan man maler både over og under vannlinjen og gir innblikk i produktene våre for å male båten.

Maling av båten – få gode tips til båtmaling>>

5. Beskytt båten mot regn og snø

Dekk båten med en båtpresenning eller egnet båtbeskyttelse, og påse at det heller, slik at det ikke samles vann som kan trenge inn i båten og føre til ustabilitet. Ikke dekk hele rommet og overflaten på båten med tauet. Litt ventilasjon er bra for båten i det vekslende vinterværet!

90721

6. Husk sengetøyet og maten i kjøleskapet!

Husk å tømme kjøleskap og skuffer for mat og drikke, slik at du slipper en grønn overraskelse hvis du ikke skal om bord igjen på en stund.  Tørk av overflater og kjøleskapet etter tømmingen. Det kommer du til å sette pris på når våren kommer.

Ren beskyttelse

Rengjør båten regelmessig rundt vinterbeskyttelsen, slik at den kan stå gjennom vinteren. Dette bør gjøres for å unngå at smuss samler fuktighet. Når du rengjør overflater og lignende, forhindrer du noe som er enda verre enn smuss, nemlig mugg. Mugg kan også føre til misfarging som det kan være ekstremt vanskelig å vaske bort.

Du bør også tømme båten for klær, dyner og puter, slik at de ikke blir skadet av fuktighet. Hvis det er god ventilasjon, kan du sette putene på høykant, slik at de ventileres på begge sider. Ved behov kan du supplere med én eller flere lufttørkere som kan motarbeide fuktigheten når du ikke er på båten.

Relaterte artikler

Tips til polering av båten

Tips til polering av båten

Når du polerer båten, får den god beskyttelse mot det krevende miljøet og solens UV-stråler. Med utgangspunkt i Biltemas båtpleieprodukter har vi samlet noen gode tips til hvordan du kan forenkle arbeidet og få et godt resultat.

Elvinsj på båthengeren – slik gjør du det

Elvinsj på båthengeren – slik gjør du det

Det handler om hjelpemidlene, så en god løsning for å forenkle det tunge arbeidet, er å bruke en elvinsj, slik at det blir enklere å trekke opp båten. Vi vil gjerne gi deg noen tips og triks, slik at det blir enklere å velge den riktige vinsjen – og montere den.

Rengjøring av båten utvendig og innvendig – slik rengjør du teak, fendere og vannlinje

Rengjøring av båten utvendig og innvendig – slik rengjør du teak, fendere og vannlinje

I denne artikkelen fokuserer vi på disse tre områdene innen båtrengjøring, og vi viser Biltemas tilpassede båtpleieprodukter som gir et fint resultat når du skal forberede båten, eller når du skal vaske den i løpet av sesongen.