7 ting du bør tenke på når du kjøper fliser og klinker
1. Fliser eller klinker?
Fliser brukes kun på vegger og kun innendørs. De er glaserte (blanke eller matte), noe som gjør en flislagt vegg lett å holde ren. Klinker kan brukes på både vegger og gulv og skal generelt være sklisikre og slitesterke. Både fliser og klinker består av keramikk, d.v.s. brent leire. Den største forskjellen mellom flis og klinker er tettheten, klinker er betydelig tettere sammenlignet med fliser. En skikkelig tett plate har svært lav vannabsorpsjon, noe som gjør den frostsikker og derfor egnet for de fleste utemiljøer. Klinker har også bedre styrkeegenskaper og større motstand mot ulike påvirkninger som slitasje, frost, kjemikalier m.m.
2. Overflate
Glaserte fliser
Overflaten brukes for å gi platen farge, glans og mønster og for å gjøre den lettere å holde ren.
Uglaserte fliser
Overflaten fremhever den naturlige fargen på flisen og er meget ripebestandig og har en anti-skli effekt.
Ekstra tykk overflate (double charge)
Disse platene har et ekstra tykt overflatebelegg som gir ekstra slitestyrke. Egnet for overflater med kraftig slitasje som ganger, garasjer, vinterhager eller utebalkonger.
Friksjonsklasse – sklisikre fliser.
R-klassene gjelder for fliser på tørre overflater med gangtrafikk, for eksempel skoler, restauranter, kjøpesentre og butikker. R9–R10 passer på flatt underlag, mens R11–R13 er egnet på for eksempel ramper, inngangsparti, trapper, utendørs og lignende. Se mer i vår symbolforklaring.
3. Størrelse og kanter
På enkelte typer fliser er størrelsen oppgitt i omtrentlige mål, f.eks. 30x60 cm. Når flisen brennes, gjennomgår den en naturlig krympeprosess på grunn av den høye temperaturen. Derfor kan det være små forskjeller i størrelsen på flisene. Når en keramisk flis kommer ut av ovnen, har den også alltid en litt avrundet standardkant. Det finnes også kantskårne fliser som går gjennom en maskin som skjærer til rette kanter i 90 graders vinkel og samtidig sørger for at alle fliser er nøyaktig like store og med nøyaktige mål, f.eks. 29,8x59,8 cm. Platen sies da å være kantkuttet, eller rettet opp. En kantkuttet plate kan legges med mindre fugebredde, fra 2 mm (< 2 mm).
4. Forbruk
Når du beregner forbruket til prosjektet ditt, er det greit å legge til ca. 10-15 % på forbruket, for eventuelt avkapp. Dette for å være sikker på at det er nok til ditt prosjekt. Større fliser gir generelt mer avkapp enn mindre fliser. For å spare til evt senere skader eller behov for å supplere, legg gjerne til en reserve på ca. 1-2 m2.
5. Nyansevariasjoner
Keramikk er et naturlig materiale, og derfor kan det være mindre fargevariasjoner mellom forskjellige partier som produseres til forskjellige tidspunkter. Hos enkelte produkter kan det forekomme naturlige nyansevariasjoner selv om de er produsert samtidig. Vær derfor nøye med å sjekke merkekoden/nyansen på pakkene og kontroller flisene grundig før du limer dem fast. Når flisene er limt fast, kan du ikke reklamere på dem på grunn av farge, nyanse eller størrelse.
Tips!
- Kontroller at alle pakker har samme artikkelnummer og brennkode (angis under «Shade» på etiketten).
- Bland fliser fra forskjellige pakker for å skape et dynamisk fargemønster.
- Plasser flisene på gulvet til du synes det ser bra ut.
- Kontroller at gulvet blir flatt.
6. Fliselim
7. Fugemasse
Det finnes fugemasser i forskjellige farger – fra lys til mørk. Det er ikke bare størrelsen på fugen som bestemmer hvor mye fugemasse som brukes, mindre fliser gir totalt flere fuger. Vår fugemasse kan brukes både innendørs og utendørs.