Snart er det jul igjen – en smart huskeliste

Også i år ser det ut til at julen blir en tid med fokus på omtanke, nære og kjære og avslapping for å få en god og stressfri jul. Men som alltid finnes det en del ting man må gjøre – hos noen er det mange, og hos andre er det færre. Og da er det praktisk å ha en oversiktlig liste med det viktigste man må huske på frem til julaften.

Med mindre enn én måned til desember og julens mange aktiviteter benytter vi derfor anledningen til å komme med noen julegavetips som er gode på mange forskjellige måter. Vær så god!

Før selve julen

Allerede nå kan det passe å tenke gjennom et par ting, for selv om det er en drøy måned igjen, går tiden fort, og ofte er det mye å tenke på.

Adventsfeiringen, julegaveinnkjøp, julepynting, julebesøk til slekt og lignende skal løses, samtidig som mange arbeidsoppgaver og skoleoppgaver må være ferdige før juleferien.

Så sett deg ned allerede i dag og tenk gjennom hva som er viktigst for deg, og hva du vil ha satt i gang når det gjelder julens dekorasjoner og festligheter.

Julens sjekkliste – syv raske ting å planlegge og få unnagjort:

1. Rydd til adventstiden og starten av julen

Naturligvis ønsker man å alltid ha det rent og pent hjemme, og med julepynten blir det ekstra vakkert og stemningsfullt i et rent hjem. Men ærlig talt – hvor mange tenker på om det er støvfritt og om skapdørene på kjøkkenet er nyvasket til advent eller julaften?

Å vaske er ikke alltid det morsomste man gjør, emn gjør det til en familie der alle i familien kan delta. Og ikke nøl med å sette på julemusikken! Hva er vel julevasken uten en svingom til «Rockin' Around the Christmas Tree» eller en annen favoritt?

Hvis du ikke allerede har det du trenger hjemme, kan du stikke innom Biltema og kjøpe nyttige og enkle produkter som får julevasken til å gå som en lek.

2. Begynn å pynte med varme og lys

Allerede før jul pleier det ofte å tennes mye belysning av forskjellige slag. Adventsstjerner, julebelysning og levende lys plasseres ut i den mørke vintertiden, og de tennes til advent – om ikke før.

For mange er belysningen en veldig viktig del, ikke bare fordi det er vakkert, men fordi den får oss til å føle oss vel i kropp og sinn. Så tørk støv av esken med lys på loftet eller i kjelleren, og gå gjennom den for å se hva du har – og hva som fungerer. Still deg selv disse spørsmålene:

  • Fungerer julebelysningen – stjerner, staker og slynger?
  • Har de LED-pærer?

Den siste tiden har det vært mye snakk om rekorddyr strøm, og naturligvis tenker man på hvordan det kommer til å påvirke ting når julelysene tennes. Hvordan bør vi tenke når vi skal velge produkter, og hva kommer det til å koste?

For det første er julegaven innen belysning LED-produkter av forskjellige typer! Så hvis du ikke har belysning med LED-pærer hjemme, bør du ta turen innom Biltema og ta en titt på sortimentet vårt. Hos oss finner du alt fra LED-lysslynger til stjerner som du kan henge opp eller sette i vinduet. Eller hvorfor ikke pynte rommet med en klassisk adventsstake?

Julens LED-belysning

Hvor mye betaler jeg for min julebelysning?

Vi har også gjennomført noen regnestykker for produktene våre, som vi håper kan være til hjelp. Angitte utregninger gjelder bare strømkostnaden.

  • Lysslynge LED: 8,50 kr/måned
    7,5 W i effekt, 24 timer/døgn i 31 dager, snittpris 151,85 øre/kWh = 8,50 kroner

  • Moderne adventslys: 2 kr/måned
    0,8 W i effekt per pære (5 stk.) = 4 W, 12 timer/dag i 31 dager, snittpris 151,85 øre/kWh = 2 kroner

  • Klassisk adventslys: 12 kr/måned
    21 W i effekt totalt, 12 timer/dag i 31 dager, snittpris 151,85 øre/kWh = 12 kroner i strømkostnad

  • Adventsstjerne: 4,50 kr/måned
    4 W i effekt, 24 timer/døgn i 31 dager, snittpris 151,85 øre/kWh = 4,50 kroner

  • Snøkrystall 50 cm: 4 kr/måned
    3,6 W i effekt per pære, 24 timer/døgn i 31 dager, snittpris 151,85 øre/kWh = 4 kroner

     

3. Gløggfest etter jobb en kveld i uken, eller ettermiddagskos på en søndag

Inviter til gløggfest med passende bakverk og mat. Gjør det til en kveld eller ettermiddag der du sammen med familie og venner gjør en aktivitet, samtidig som dere møtes og omgås.

Dere kan bake pepperkaker eller ha en enkel konkurranse for å se hvem som kan lage det mest kreative pepperkakehuset. Kanskje inviterer du nære og kjære som du skal feire julaften med, og dere bestemmer dere for å lage noen av rettene som skal stå på julebordet på julaften, eller så sitter dere sammen med barna og lager julepynt som kan henges i treet eller festes på en av julegavene fra nissen.

Det viktigste er at dere tar dere tid til å samles, snakke og omgås. Finn frem kalenderen allerede i oktober eller november og sett av tid, slik at dere kan planlegge når det nærmer seg.

Hjemmelaget julegodteri er det beste som finnes! Lag knekk, issjokolade med nøtter, eller prøv cornflakes dyppet i sjokolade. Gjør julebaksten til en hyggelig stund sammen med familie og venner.

Prøv ut våre oppskrifter på julegodteri!

 

Når dagene er som mørkest, er det viktigere å nyte av de små stundene. Bruk forjulstiden til å pynte hjemmet, til julebaksten eller ta det med ro med familie og bekjente. Det er det som er så fint med julen - man kan feire den akkurat slik man vil. Uansett hvilke forberedelser du velger å gjøre, vil våre idéer og produkter hjelpe deg å lage magisk julestemning, på en sikker og rimelig måte.

Bli inspirert og lag julestemning!

4. Julegaver til nære og kjære

Det er ikke alltid enkelt å komme på de perfekte julegavene. Og når man har kommet på dem, tar det ofte ikke lang tid før man har glemt dem igjen. Noen begynner tidlig å planlegge og kjøpe inn, kanskje allerede etter sommeren, mens andre venter til de siste dagene før julaften.

Uansett hva du velger å gjøre, kan det alltid være lurt å ha en plan for hva du vil kjøpe til de nære og kjære. Ett tips er å bestemme et sted der du samler alle ideene dine. Kanskje i en notatbok som du gjemmer i en skuff, eller hvorfor ikke på mobiltelefonen, slik at du alltid har dem med deg?

Avhengig av hvor mange dere er, kan det også være lurt å bestemme hvem man skal gi julegaver til, hvor mange gaver man gir til hverandre, eller enda bedre – et omtrentlig beløp.

Når listene er ferdige, kan man enkelt fordele dem mellom venner og familie, slik at det ikke er risiko for dubletter. En del planlegging og hemmelighetskremmeri, men risikoen for feil elimineres, og ingen føler seg utenfor. For som man pleier å si – det er tanken som teller!

Har du fått for få julegavetips, og lurer du på hvilke julegaver du skal legge under treet? Hos Biltema finner du alt til hele familien.

Bli inspirert av julegaver hos Biltema

Og hvis du synes det er vanskelig å bestemme deg – og er usikker på om det blir et godt kjøp – kan du velge den sikreste løsningen ved å kjøpe et gavekort i stedet.

Biltemas gavekort

5. Juletreet – julens midtpunkt for mange

Julens desidert mest populære tre er naturligvis juletreet! Det finnes mange forskjellige typer juletrær – edelgran, vanlig gran og juletrær av plast – store og små – fyldige og tykke, eller lange og glisne. Alle varianter bidrar med masse julestemning når de fyller rommet med lukt, farge, kreativitet og glede. Mange gjør det til en familietradisjon og dra ut for å hugge juletreet, kjøpe det – eller bære det ned fra loftet. Av og til er det også en spesiell dato for når juletreet kan settes i juletrefoten og pyntes med kuler, glitter, nisser og en stjerne i toppen.

Vårt tips er at du først spør deg selv hvilket juletre du vil ha. Deretter må du planlegge hvordan du skal skaffe deg det. Skal dere dra ut for å hugge det, kjøpe det eller rett og slett dra til Biltema for å finne et fint og praktisk juletre? Trykk på lenken under for å lese om fordelene ved å kjøpe et plastjuletre.

Vi er mange som har stått ute i kulden og hugget juletre selv, eller kjøpt juletre av en juletreselger. På spørsmålet om man skal ha et ekte juletre eller et kunstig et, er meningene delt. Det er koselig med et ekte juletre, som du selv har valgt og kanskje har hugget ned, men et kunstig juletre har fler fordeler enn et ekte juletre.
 

Et juletre pynter seg ikke selv! Noen er mer tradisjonelle og strenge når de skal pynte juletreet og gi det form og farge, mens andre slipper kreativiteten løs, kombinerer gammelt og nytt eller rett og slett har et tema som følger julepynten i hjemmet.

Her er det opp til hver og en å lage reglene som trengs for å komme i den optimale julestemningen. Hos Biltema har vi samlet tips og råd, slik at du kan få inspirasjon til vakker juletrepynt, julekuler og en blank stjerne å pynte juletreet med.

Det har endelig blitt tide for å pynte juletreet. Juletreet er i mange hjem det magiske mittpunktet for julehøytiden. Den lyser opp i mørket og lager julestemning med sine julekuler og -pynt.

Tips til hvordan du kan pynte ditt juletre

6. Mat – tradisjoner og nye favoritter

Julemat og julegodteri er en stor del av julen, og det har blitt mer og mer vanlig at det er flere som deler ansvaret for de forskjellige delene av feiringens delikatesser.

Juleskinke, lutefisk, surkål, knekk, svinestek, lussekatter, medisterkaker, ribbe, sild – ja, listen kan fort bli lang! Benytt anledningen til å fordele ansvaret basert på hvilke tradisjoner dere har, og hvordan dere feirer høytiden. Møt hverandre over en kaffekopp, og lag en liste med hva dere vil ha. Legg til og ta bort til dere har funnet den ultimate kombinasjonen. Fordel punktene og gjør det til en felles aktivitet. Da sparer dere mye tid, samtidig som dere får oversikt over hva dere kan lage på forhånd og fryse ned, slik at dere slipper å gjøre alt i siste liten.

Hos Biltema har vi samlet noen favoritter innen julebakst, godteri og mat, som vi håper kan brukes som inspirasjon.

79972
79974
79973

Vi på Biltema har samlat några favoriter kring julbak, godis och mat som vi hoppas kan ge er inspiration.

Julens oppskrifter som du kan lage på kjøkkenet sammen med nære og kjære

 

Benytt også muligheten til å lese om julens tradisjoner, som noen av kollegene våre i de nordiske landene forteller om. Kanskje finner du en ny matrett eller aktivitet som fortjener en plass på listen?

Nordiske juletradisjoner

7. Julaften og helligdagene

Hvordan julaften feires, varierer mye. Mat, sanger rundt juletreet, Donald Duck, nissen og julegaver – det er mye å rekker over, og for mange blir julaften en travel og fullspekket dag.

La julaften og helligdagene handle om ro og avslapping der du prioriterer å være sammen med de nærmeste. Bestem dere i forkant for hvor dere skal være, og hvem dere skal møte i julen. Da blir det ikke problemer eller triste miner. Alle vet hva som gjelder – og du? Ikke glem deg selv!

Så hva gjør man for å slippe å stresse til jul?

For mange er planlegging og rutiner løsningen. De fleste vil sannsynligvis at julen skal være slik den alltid har vært. Man vil ha tradisjonene sine, der man i stedet kan få ro og fred, nyte og ha det godt, og føle varme, fellesskap og kjærlighet. Med andre ord er det bare en fordel hvis man gjør det samme hvert år, og da sparer man også veldig mye tid.

Vi håper dette hjelper deg med planleggingen og er starten på en sjekkliste som passer for deg, og som kan være til hjelp. Velg ut noen deler, og sats på dem. Gjør det sammen som en felles aktivitet, og prøv å kvitt dere med alle «dette må vi bare»-punktene.

God jul!