Forskjellige typer stiger
Enkeltstige – en klassiker
Enkeltstigen er den stigen de fleste tenker på når man snakker om stiger. Denne stigen må settes opp mot noe for å kunne stå. En enkeltstige kan brukes til de fleste oppgaver som krever at du kommer opp i en moderat til høy høyde både innendørs og utendørs.
Gardintrapp – praktisk stige for de fleste hverdagsoppgaver
Gardintrappen finnes i de fleste hjem. Den er stabil, og den har en selvbærende design som gjør den utrolig allsidig. I tillegg er gardintrappen sammenleggbar, slik at den blir enkel å både bære og oppbevare. Enten du skal bytte lyspærer eller gardiner, er gardintrappen din beste venn.
Kombinasjonstige – et allsidig alternativ
Kombinasjonsstiger er en kombinasjon av en gardintrapp, en enkeltstige og en uttrekkbar stige, noe som gjør dem til det mest allsidige alternativet på markedet. De kan brettes sammen eller forlenges for å brukes som enten en selvbærende stige eller en enkeltstige. På den måten kan du nå flere forskjellige høyder for å utføre en rekke oppgaver.
Multistige – en stabil arbeidsplattform
En multistige kan brukes på flere forskjellige måter. Den brukes som en stabil arbeidsplattform, en enkeltstige, en uttrekkbar stige eller som en frittstående stige. Perfekt når du vil komme deg litt opp i høyden uten å gå på akkord med sikkerheten.
En stige av aluminium, glassfiber eller stål?
Tidligere ble de fleste stiger laget av tre, men i dag lages de vanligvis av aluminium. Det er et solid og lett materiale som gjør stigen enkel å håndtere. Derfor er en stige av aluminium et godt valg for deg som trenger en allsidig stige som kan brukes i mange år.
Stiger av stål er minst like stabile og solide som stiger av aluminium og glassfiber, men de er svært tunge, og de er også følsomme for korrosjon. Derfor bør de ikke oppbevares eller brukes i fuktige miljøer. Hvis du vil ha en solid og lett stige til en god pris, bør du med andre ord satse på en aluminiumsstige.
Vanlige spørsmål om stiger
Hvor høy stige bør man ha?
Det er vanlig å velge en så lang stige at man slipper å klatre lenger enn til det fjerde trinnet regnet ovenfra.
Hvor høyt oppe kan man jobbe i en stige?
Ifølge svenske Arbetsmiljöverket skal det finnes ekstra beskyttelsestiltak hvis man jobber høyere enn to meter. Derfor bør du gå gjennom hvilke sikkerhetstiltak som kreves for oppgaven før du begynner.