Hva skal du male?
Hva du skal male, bestemmer i stor grad hvilken interiørmaling du bør velge. For eksempel har veggmaling andre egenskaper enn snekkermaling.
Eksempler på interiørmaling og hvor du bør bruke dem:
Takmaling
Takmalingen er ofte matt, tykk og ikke like slitesterk som for eksempel veggmaling. Med andre ord er det ikke lurt å bruke takmaling på veggen.
Veggmaling
Veggmaling er slitesterk og kan vanligvis vaskes. Men slitestyrken og om malingen kan vaskes varierer fra maling til maling. Det står vanligvis på boksen.
Snekkermaling
Snekkermaling er best egnet til å male produkter av tre, for eksempel bord, stoler og hyller, men også vinduer, dører og lister. Den tåler nemlig slitasje og flekker bedre enn andre typer maling.
Hvor mye maling trenger du?
Når du vet hvilken interiørmaling du skal velge, er det på tide å finne ut hvor mye maling du trenger. Malingsforbruket kan påvirkes av blant annet:
- Overflatens absorberingsevne – noen overflater er mer porøse enn andre, og derfor absorberer de maling på samme måte som et papir absorberer vann.
- Gammel maling – hvis du har glatte vegger i en farge som ligner på den fargen du skal male med, trenger du ikke å male like mange strøk. Det betyr at du ikke kommer til å bruke like mye maling.
- Malingens tykkelse – jo tykkere malingen er, desto mer maling trenger du.
Hvilke farge vil du ha?
Når du velger farge, er det viktig at du husker at farger blir sterkere med overflaten. Det betyr at jo større flater du maler, desto sterkere oppleves fargen. Du bør også huske at mørke farger gjør at rommet virker mindre, mens lyse farger gjør at rommet virker større. Det skyldes at lyse farger reflekterer lyset i rommet, mens mørke farger blokkerer det.
Vanlige spørsmål om interiørmaling
Hva er forskjellen mellom interiørmaling og utendørsmaling?
Utendørsmaling inneholder blant annet stoffer som gjør den mer vær- og temperaturbestandig. Det gjør ikke interiørmaling.
Hvilke typer interiørmaling finnes?
Eksempler på interiørmaling inkluderer snekkermaling, gulvmaling, veggmaling, takmaling, hobbymaling, våtromsmaling og så videre.