Fortøyningstau må være av god kvalitet
En båts fortøyninger og tau må tåle mye. Fortøyningstau må ha god UV-bestandighet, være av god kvalitet og ha gode sliteegenskaper. Hos Biltema finner du et utvalg av fortøyningstau og fortøyningsliner som oppfyller disse kravene. Fortøyninger må også ha noe fleksibilitet og fjæring for å beskytte både brygga og seilbåten i hardt vær når båten ligger i havn. Det kan hende du vil supplere fortøyningstauet ditt med en fortøyningsfjær.
Velg riktig fortøyningsline
Når du skal velge fortøyning til båten din, må du ta hensyn til en rekke faktorer. Båtens størrelse og vekt. Men også forholdene på brygga og en rekke andre ting.
Det finnes en god tommelfingerregel som du kan bruke når du skal velge fortøyningstau til båten din: Velg et fortøyningstau som har bruddstyrke på minst 75 % av båtens vekt.
Bruddstyrken er ikke det viktigste ved valg av fortøyningsline
Når du skal velge tykkelsen på fortøyningslinen, er det ikke uvanlig at bruddtyrke spiller inn. Det er faktisk ikke bruddstyrken som er det viktigste. En bropullert eller pullert på båten tåler sjelden belastninger på flere tonn, slik en fortøyningsline gjør. Det er med andre ord oftere båten blir skadet under høy belastning enn fortøyningslinen. Derfor bør du se på anbefalingene fremfor kun bruddstyrke på repet.
Det er også slik hvordan du fortøyer båten din også påvirker styrken på fortøyningslinen. Trekker man linen fra båten, gjennom en gang og tilbake til båten, får man et høyere knekkpunkt enn hvis man bare har den fortøyd.
Ting å tenke på når du skal velge riktig tykkelse på fortøyningslinen:
- Basert på båtens vekt
- Hvis du har korte fortøyninger, bør du bruke en ekstern demper
- Hvordan du fortøyer båten, påvirker bruddstyrken på din fortøyningsline
Biltemas fortøyningstau
Biltemas fortøyningsliner og -tau har faste mål og leveres i pakker. Derfor må du kontrollere lengden og bruddstyrken på de forskjellige produktene på siden. Alle produktene har spleisede øyne, og de er med eller uten stålkause.
Vi vet at sikkerhet er viktig på vannet, men sikkerhet er også viktig ved kai. Ved fortøyning må båtens utstyr være i god stand, siden det er nødvendig med pålitelig fortøyning i situasjoner som av og til kan være stressende.
Hvis en fortøyningsline blir skadet, må den byttes ut umiddelbart.
Ekstern eller innebygd rykkdemper?
Rykkdemper på en fortøyningsline brukes til å absorbere rykkene som oppstår som følge av bølger, vind og andre båter. Den bidrar til å skape en gynging i stedet for et hardt rykk.
Med en innebygd rykkdemper i linen trenger du ikke ekstra fortøyningsfjærer eller gummifjærer.
En line som ikke har innebygd demping, må suppleres med rykkdemper, for eksempel fortøyningsfjær av gummi eller metall.
Sjakler, kroker og eventuelle metalldeler som brukes sammen med fortøyningstamper, vil i de fleste tilfeller svekke linens egenskaper. Tamper har vanligvis høyere bruddstyrke enn metalldelene.
Hjelp til fortøyning
Nedenfor har vi vist hvordan du sikrer god fortøyning av båten din under ulike forhold på båtbroen. Fortøyning langs brua, fortøyning ved Y-bommer, fortøyning til bom og fortøyning ved båtplass med to akterstolper.
Vanlige spørsmål om fortøyningsliner
Hvor tykk bør fortøyningen være?
Det anbefales å bruke syntetisk tau med dimensjon på 8–24 mm for fritidsbåter.