Brannsikkerhet og beredskap

Brannsikkerhet og beredskap

Tenk deg at du blir isolert i flere dager og strømmen har gått. Eller om det bryter ut brann i boligen din. Er du da forberedt?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at du skal være rustet til å klare deg selv i en uke/7 døgn dersom noe skulle oppstå. Dette kan for eksempel være uvær, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger. Da bør du være forberedt.

Med et lite reservelager av enkelte varer er du bedre rustet for å klare deg selv, og Biltema har flere produkter som kan være lurt å ha på lager. Hos Biltema finner du alt fra vanndunker til stormkjøkken, strømaggregatgass og hodelykt. Glem heller ikke førstehjelpskit.

Tenk gjennom hva som kan skje

Det er vanskelig å tenke seg at man plutselig skal måtte takle noen dager uten strøm og vann, men om dersom en slik situasjon skulle oppstå, vil du være glad du var forberedt. Og tallene viser at stadig flere får øynene opp for beredskapslager hjemme. Ifølge DSB har deres nettside sikkerhverdag.no hatt over 90.000 sidevisninger den siste måneden, mot 65.000 sidevisninger på en måned i starten av året.

De grunnleggende behovene som må dekkes er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Dersom det mest nødvendige er på plass så man kan klare seg i minst tre døgn, er man rustet for å komme seg gjennom de fleste kriser. Se eksempel på beredskapslager lenger ned.

Med Biltemas store utvalg for oppbevaring, kan du enkelt holde oversikt over beredskapslageret.

Eksempel på beredskapslager

Kilde: DSB

Kjøp og hent

Med Kjøp & Hent  hos Biltema kan du velge varene dine i fred og ro på biltema.no, legge dem i handlevognen, betale og hente varene ved varehuset så snart det er klart.

79630

Den viktige varsleren

Skulle man være uheldig å oppleve brann i hjemmet, vil tidlig varsling øke sjansen for at alle kommer seg ut i tide. Det er nettopp derfor brannvarsleren er så viktig. Er varsleren mer enn åtte år gammel, anbefales det å bytte den ut.

Biltema har flere ulike varslere, blant annet optisk røykvarsler med trådløs seriekobling. Da vil alle varslerne som er koblet sammen gi alarm samtidig når en av varslerne oppdager røyk.

Kontroller røykvarsleren

  • Bytt batteri på varsleren en gang i året.
  • Sjekk at røykvarsleren virker og at alarmen høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren er lukket.
  • Hold den ren og fri for støv.
  • Test den en gang i måneden. Dette gjør du ved å holde test-knappen inne i noen sekunder. Da skal den begynne å pipe. Piper den ikke, må du bytte batterier og teste på nytt.
  • Dersom røykvarsleren gir fra seg korte pip, bør du bytte batteri og sjekke om den fungerer.

Biltema har også tester for røykvarslere som tester varslerens funksjon på en enkel og trygg måte.

Produkter for ekstra trygghet

I tillegg til brannslukningsapparat og røykvarsler er det flere produkter som kan være smart å ha i hus dersom det skulle oppstå mindre branner. Et brannteppe slukker brann ved å kvele flammene. Pakken henges på veggen, og brannteppet trekkes ut med et enkelt håndgrep.

Slukkesprayen fra Biltema er svært brukervennlig og gir en ekstra trygghet i hjemmet. Denne slukker de fleste mindre branner, og skummet skitner ikke til, inneholder ikke gift og er biologisk nedbrytbar. Se hvordan sprayen fungerer i videoen over.

En bolig kan bli overtent på få minutter, og da er man avhengig av å redde seg ut raskt. Det anbefales å ha brannøvelse hjemme en til to ganger i året. Da trener man på praktisk evakuering av huset og tester ulike rømningsveier.

Dersom man har flere etasjer kan det være smart med en brannstige slik at man enkelt kan komme seg ut. Biltemas brannstige festes over vinduskarmen, og rulles raskt og enkelt ut. En brannøvelse sikrer også at alle vet hvem som skal gjøre hva, og hvor man skal møtes på utsiden.