Slik beskjærer du rosene dine

Slik beskjærer du rosene dine

Hvem ønsker seg vel ikke en hage full av fargerike og velduftende roser? Men for at rosene skal bli drømmeaktig vakre, må du beskjære rosebuskene på riktig måte. Roser er generelt veldig hardføre, og de tåler en og annen feilklipping. Så ikke vær redd for å beskjære rosebuskene dine. Rosebuskene trives nemlig når de tynnes og klippes ned, siden de blir luftigere, sollyset kommer bedre til buskene og du reduserer risikoen for sykdommer.

Når bør jeg beskjære rosene mine?

Det finnes forskjellige typer roser som du kan ha i hagen eller på uteplassen. I denne guiden har vi valgt å fokusere på to vanlige typer roser – buskroser og bedroser. Generelt bør du beskjære rosene om våren etter at frosten har gått.

Slik beskjærer du rosene dine

De hvilene knoppene på rosene kalles øyne, og når våren og sommeren kommer, utvikles de til skudd. Når du beskjærer rosene dine, må du gjøre det ved hjelp av et diagonalt snitt rett ovenfor øynene. Da blir busken luftig, og du reduserer risikoen for at greinene vokser inn i hverandre.

Buskroser

Buskroser dels inn i engangsblomstrende busker og flerblomstrende busker.

Engangsblomstrende buskroser

Disse rosene blomstrer ofte på eldre skudd og skudd fra fjoråret. Derfor er det viktig at disse buskrosene ikke beskjæres for hardt, slik at du klipper av skuddene ved et uhell.

  1. Begynn med å klippe bort alle døde, skadede og svake greiner.
  2. De eldste greinene som ikke lenger gir blomster, kan du beskjære helt ned til bakken.
  3. Hvis rosebusken er veldig tett, kan det hende du må tynne den.

Flerblomstrende roser

Siden denne typen rosebuske blomstrer flere ganger i løpet av sesongen, må du klippe bort de overblomstrende skuddene om sommeren også, slik at rosen får muligheten til å blomstre igjen.

  1. Begynn med å klippe bort alle døde, skadede og svake greiner.
  2. Klipp også bort greiner som vokser i feil retning og for tett.
  3. De kraftigste årsskuddene på rosebusken kan du beskjære med en tredjedel, og de svakere skuddene kan du klippe slik at det gjenstår 3–4 øyne.

Bedroser

Bedrosene blomstrer på årsskuddene, og du bør beskjære rosene hvert år, men mer eller mindre hardt avhengig av hvordan du vil at rosene skal se ut. Ved hardere beskjæring får du naturligvis lavere busker, men blomstringen blir vanligvis frodigere. Bedrosene deles også inn i klaseblomstrende roser og storblomstrede roser.

Klaseblomstrende bedroser

Klaseblomstrende roser (floribunda- og polyantaroser) er, som navnet avslører, roser som blomstrer i klaser.

Disse rosene tåler å beskjæres hardt. Avhengig av hvor sterke greinene i busken er, kan de sterkeste greinene beskjæres til cirka 25 cm over bakken. Den harde beskjæringen kan virke litt skummel, men ta det helt med ro. Hardere beskjæring gir tette roser med fine blomster.

Storblomstrende bedroser

De storblomstrende bedrosene (tehybridroser) blomstrer på årsskuddene, men de er mindre hardføre enn de klaseblomstrende rosene, og du må være helt sikker på at frosten og kulden er borte for godt før du beskjærer disse rosene.

  1. Begynn med å klippe bort gamle, visne og svake greiner.
  2. La 4–5 av de kraftigste skuddene være igjen.
  3. Hvis det er roser som vokser mye, beskjærer du dem slik at du lar det være igjen cirka 20–30 cm. Hvis rosene ikke vokser like mye, kan du beskjære dem, slik at det står igjen cirka 10–20 cm.
  4. Forkort eventuelle sideskudd, slik at det blir igjen 1–2 øyne på greinene.

Verktøy for beskjæring av roser

Ved mindre rosebusker kan det være tilstrekkelig med en skarp beskjæringssaks. Hvis du har større rosebusker, kan det være praktisk å ha en grensaks, siden den gjør det enklere å komme til greiner lengre inn i busken. Hvis du har lavere og mer kompakte rosebusker, kan de med fordel beskjæres med en hekksaks for å formes. Det kan også være lurt å bruke rosehansker eller hagehansker ved beskjæring.

Alt innen beskjæringsverktøy

Relaterte artikler

Slik beskjærer du sommerfuglbusken din

Slik beskjærer du sommerfuglbusken din

Her guider vi deg gjennom alt du trenger å vite når du skal beskjære sommerfuglbusken din.

 Slik beskjærer du dine epletrær

Slik beskjærer du dine epletrær

Her guider vi deg gjennom alt du trenger å vite når du skal beskjære epletrærne.

SLik beskjærer du bøkehekken din

SLik beskjærer du bøkehekken din

Her guider vi deg gjennom alt du trenger å vite når du skal beskjære bøkehekken.