Hvorfor må man beskjære trær og busker?
For at trær og busker skal trives, men også for at de skal beholde formen og passe i hagen, må de beskjæres med jevne mellomrom. Uten beskjæring risikerer du at plantene vokser seg for store og tar over hele hagen. Å beskjære frukttrær, blomster og busker er en viktig hageaktivitet som bidrar til å fremme plantenes helse, vekst og farge.
Forskjellige typer beskjæring
Det finnes mange forskjellige typer beskjæring, som alle har sine fordeler.
Vanligvis deler man opp de forskjellige beskjæringstypene i:
- Oppbyggende beskjæring
Denne typen beskjæring handler om å klippe bort grener med råte og skader. Det kan være grener som gnisser mot hverandre, eller grener som er døde og ikke har løv. Denne typen beskjæring bør gjøres i vekstsesongen, fra juli til august, siden det da er enklere å se hvilke grener som er skadet eller døde.
- Vedlikeholdsbeskjæring/tynning
Ved tynning fjernes enkelte grener og skudd for å støtte resten av veksten. Tynning kan også innebære at man fjerner noen av de tykkeste og eldste grenene, slik at busken eller treet får muligheten til å danne nye skudd fra bunnen. Tynning bør gjøre som sommeren, senest i august, siden sårene gror bedre da, samtidig som de nye skuddene rekker å vokse før vinteren.
- Foryngelse
Ofte er dette et stort inngrep, og det innebærer at man beskjærer store deler av treet eller busken, slik at nye og friske skudd får muligheten til å vokse opp. Denne typen beskjæring bør gjøres ved den tiden av året som planten har lagret energi og næring i røtter og stamme, som er rundt desember–januar.
- Formklipping
Formklipping betyr at du beskjærer buskene og trærne av estetiske grunner – fordi de er for store, eller fordi du vil at de skal ha en bestemt form.
Når skal du beskjære busker, hekker og trær?
Når det gjelder beskjæring av busker, hekker og trær anbefales perioden juli–september. I hagebransjen kalles denne perioden JAS. På denne tiden av året er det fortsatt full fart på veksten, og sårene etter beskjæringen leges raskt.
For en del planter er beskjæring om våren uegnet på grunn av blødning, men i JAS-perioden kan du beskjære stort sett alle trær, busker og hekker. Når du klipper hekken, er det lurt å forme den svakt konisk, altså at den er bredere nederst. Da kommer lyset til langs hele hekken, slik at du unngår at den blir glissen og stygg nederst.
Fordeler med beskjæring om sommeren (juni–juli–august)
Det kan være fordelaktig å beskjære om sommeren, siden trær og busker leger sårene mye raskere på den tiden av året. Siden plantene vokser godt, har de også godt forsvar mot soppangrep.
Fordeler med beskjæring om vinteren (desember–januar)
Beskjæring om vinteren kan være en fordel for trærne og buskene som trenger grovere beskjæring – for eksempel foryngelse eller tynning. Om vinteren har plantene lagret energi, næring og stivelse i stammen, og de tykke grenene og røttene fungerer som matpakke for neste vårs vekst.
Slik beskjærer og klipper du trær og busker
Klipp med diagonal snittflate, slik at du reduserer risikoen for muggangrep. Du kan styre grenenes retning ved å legge snittet rett over en ny knopp som vokser i den retningen du ønsker. Pass også på å fjerne greiner som vokser innover i treet, og greiner som gnisser mot hverandre. Bruk en grensag til tykkere greiner. For de litt tynnere greinene kan du bruke en grensaks. Til slutt kan du fjerne stammeskudd og rotskudd, siden disse stjeler energi fra treet. Rengjør verktøyet etter bruk. Da holder det lenger, og det er klart til bruk den neste gangen du trenger det.
Bruk riktig verktøy ved beskjæringen
En god beskjæringssaks er alfa og omega ved beskjæring, og du trenger også en grensaks eller kvistsag til tykkere greiner. Hvis du skal beskjære ekstra store trær, kan det også hende du trenger en motorsag. Frukttrær, som epler og pærer, beskjæres vanligvis tidlig om våren. Hvis du vil tynne trekronen, er det også lettere om våren før treet har fått løv, siden treets greiner og kronens form er mer fremtredende da. Sørg for at beskjæringsverktøyene dine er skarpe, slik at du får fine snitt, og slik at plantene ikke blir skadet.